BiH članica Komiteta Uneska

Autor:

BiH je danas prvi put u svojoj istoriji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko nasljeđe Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko.

0
A- A A+
BiH, Unesko Foto: Promo/ MVP BiH

Na plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom nasljeđu u Parizu, BiH je izabrana za članicu Komiteta za svjetsko nasljeđe Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko.

Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sistemu UN, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je nadležno i za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine Uneska, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu BiH zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu rezultat je intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo inostranih poslova BiH u uskoj saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu. 

Tagovi:

Ostale vijesti