Željka Cvijanović u kolu sa princezom i vladikom

Autor:

Tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica Vlade RS našla je vremena da posjeti i tamošnju srpsku dijasporu i da odigra kolo zajedno sa princem Aleksandrom i princezom Katarinom Karađorđević.

0
A- A A+
cvijanović Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Cvijanovićeva je prisustvovala dobrotvornoj večeri u gradu Potomak u američkoj saveznoj državi Merilend gdje su joj društvo pravili Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej, kao i prestoljonasljednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Na događaju su prikupljena sredstva za Crkvu Svetog Luke u tom gradu, a kako srpski običaji često nalažu, odigrano je i kolo.

Premijerka Cvijanović juče je istakla da je Srpska posljednjih godina intenzivirala kontakte i saradnju sa sveštenstvom i udruženjima iz dijaspore, koja djeluju u SAD, a koji su kroz humanitarne aktivnosti nesebično pomagali građanima Srpske, posebno u katastrofalnim poplavama 2014. godine.

Kako je prenijela Srna, obraćajući se gostima na godišnjoj donatorskoj večeri Cvijanovićeva je posebno naglasila značaj postojanja institucionalne veze između dijaspore i Republike Srpske, u kojoj SPC zauzima značajnu ulogu.

Ona je izrazila želju da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja i produktivnija.

Kao znak podrške Vlade i građana Srpske, Cvijanovićeva je Njegovom preosveštenstvu episkopu istočnoameričkom Irineju uručila rješenje o odobrenju 10.000 dolara Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Luka za duhovnu i kulturnu misiju koju obavlja u SAD, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ostale vijesti