• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poslodavci zloupotrebljavaju najnižu platu"

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić ocijenila je da poslodavci u Srpskoj zloupotrebljavaju najnižu platu, te da u nju obračunavaju i prekovremni i minuli rad kao i rad praznikom.

 Plan zapošljavanja za 2018. godinu Izvor: MONDO/ Dragana Božić
Izvor: MONDO/ Dragana Božić

“Imamo problema kada je u pitanju najniža plata zbog različitog tumačenja i provođenja odluke o najnižoj plati. Jedan dio poslodavaca i u javnom i privatnom sektoru zloupotrebljava institut najniže plate i u nju obračunava i prekovremeni i minuli rad, praznike, a to nije najniža plata", izjavila je danas Ranka Mišić.

Mišićeva je istakla da će već sutra uputiti zahtjev zakonodavnom odboru Narodne skupštine da da autentično tumačenje kada je u pitanju primjena najniže plate i dodala da „svi radnici u RS kojima se  u najnižu platu obračunava i prekovremeni rad i rad praznikom i minuli rad i to sve iznosi 410 KM,  stav sindikata je da to nije u skladu sa zakonom. Najniža plata je zaštitna kategorija i ona se isplaćuje samo u ekstremnim situacijama za najjednostavniji rad u okviru 40 -satne sedmice i u najnižu platu ne mogu ući ove naknade i ostalo. Sva ta davanja dolaze na iznos najniže plate“.

Da je najniža plata zloupotrebljena slaže se i Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ali smatra da se izmjene moraju desiti i u Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju.

„Nije problem u najnižoj plati, već zloupotrebi najniže plate. Ta plata bi trebalo da se isplaćuje samo u ekstremnim slučajevima, ona ne bi trebala biti predmet redovne isplate, ali nažalost imamo poslodavaca koji to zloupotrebljavaju. Efekti koji bi trebali biti postignuti Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju da se sa evidencije Zavoda za zapošljavanje skinu pasivni tražioci posla, ali je on uslovljen donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ti zakoni moraju biti usaglašeni“, istakao je Škrebić uz opasku da se pasivni tražioci na biro javljaju svakih šest mjeseci a u međuvremenu negdje rade na crno pa tako drugi za njih plaćaju zdravstveno osiguranje.

Subvencije za zapošljavanje od iduće sedmice

Ovi zaključci doneseni su na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta na kojoj su socijalni partneri dali podršku Akcionom planu zapošljavanja za prošlu kao i za 2018. godinu, ali sa određenim razlikama.

“Akcioni plan zapošljavanja za prošlu, kao i za ovu godinu dobio je podršku socijalnih partnera, iako plan zapošljavanja za ovu godinu ima određene razlike. Imamo dvije komponente- jedna je vezana za Zavod zapošljavanja, a druga za kredit Svjetske banke oko podsticaja ili podrške zapošljavanju radnika u realnom sektoru. Akcioni plan za 2018. godinu je dobio podršku uz određeni zaključak, a zaključak se odnosi na obavezu Vlade RS da se već iduće sedmice sastane Radna grupa za izradu izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju kako bi konačno došlo do realizacije zahtjeva Saveza sindikata starog tri godine, a to je da se poveća iznos naknade za vrijeme nezaposlenosti i dužina primanja te naknade“, rekla je Ranka Mišić i dodala da se već na ljeto očekuje usvajanje ovih izmjena i dopuna Zakona o posredovanju pri zapošljavanju.

"Tako bi radnici koji ostanu bez posla ne svojom krivicom mogli imati veću naknadu. Podsjećam da je najniža naknada sada 250 KM, a najviša u visini prosječne plate, sve u skladu s dužinom staža i visinom plate koju je radnik primao“, naglasila je Mišićeva.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić istakla je da se ovo ministarstvo bori za povećanje naknada još od 2015. godine i da će nastojati da dođe do izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju kako bi te naknade bile povećane.

„Očekujemo da će naknade za nezaposlene biti znatno povećane, iako ni sada ne možemo reći da su najniže“, rekla je Vasićeva.

Podsjećamo, socijalni partneri su uskratili podršku Prijedlogu akcionog plana zapošljavanja RS za 2018. godinu, kao i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja za 2017. godinu na prethodnoj sjednici, te tražili doradu ovih dokumenata.

 Na današnjoj sjednici ovi dokumenti su dobili podršku nakon što je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite korigovalo ove dokumente. Na današnjoj sjednici završeno je i predsjedavanje Saveza sindikata Ekonomsko-socijalnim savjetom, te je predsjedavanje preuzela Unija udruženja poslodavaca RS.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Simo Ostojić

Izgleda da će biti,, Tresla se gora rodio sd miš,,. Što se tiče samog povećanja u prosveti ima tu dosta nepravilnosti, Konkretno spremačica koja radi u školi koja radi u tri smjene ima istu platu kao kolegica u Pervanu ili na Manjači gdje ima petnaestak djece! Tako je i sa kućnim majstorima ili kako ih sad nazivaju tehničko osoblje ista plata gdje je 15 ili 900 učenika a jedan majstor!

MONDO REPORTAŽE