BiH migrante prebacuje kod minskih polja, UN zabrinute

Autor:

Misija UN u BiH ozbiljno je zabrinuta zbog izmještanja migranata iz prihvatilišta na lokalitet Vučjak kod Bihaća. Upozoravaju da je ova lokacija neadekvatna za smještaj ljudi i apeluju na vlast da odmah prekinu s transportom.

0
A- A A+
migranti, migranti u beogradu, štrajk glađu, migranti u parku Foto: Mondo/ Goran Sivački ilustracija

"Vučjak predstavlja značajan zdravstveni i bezbjednosni rizik i trenutno nije opremljen za smještaj migranta i izbjeglica po međunarodnim standardima. Područje je smješteno blizu minskih polja. Postoji i velika opasnost od požara ili eksplozije zbog mogućeg prisustva metana koji se nalazi ispod zemlje s obzirom da je na ovoj lokaciji nekada bila deponija. Dok ova dva rizika ne eliminišu nadležne vlasti ovo mjesto je neprikladno za stanovanje ljudi", saopšteno je iz Misije UN u BiH.

Istakli su na lokaciji Vučjak još uvijek nema sanitarnih čvorova, pitke vode i struje zbog čega nije prihvatljivo da migranti tu borave.

Svjesni su kažu da se broj migranta stalno povećava na području Unsko-sanskog kantona i da je taj broj premašio kapacitet četiri službena migrantska smeštaja.

"UN i naši partneri aktivno su angažovani na terenu kako bi podržali vlasti u rješavanju složenog problema zaštite, sigurnosti i humanitarnih izazova. UN razumije zabrinutost lokalnog stanovništva i vlasti USK zbog migranata koji se kreću van četiri zvanična prihvatilišta, pogotovo zbog onih koji se skupljaju na javnim mjestima i praznim kućama", navodi se u izjavi dostavljenoj medijima.

Naglašavaju da se mjere smještaja migranata moraju preduzeti s punim poštovanjem ovih osoba prema međunarodnim i nacionalnim zakonima te humanitarnim standardima.

Policija je ranije danas našla ukupno 282 migranta u dvije porodične kuće u Bihaću.

Svi migranti su prebačeni na lokalitet Vučjak, gdje lokalne vlasti planiraju da naprave veliki migracioni centar.

Tagovi:

Ostale vijesti