Potpuni obrt istrage ubistva Bojana Koprene

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna hronika

Potpuni obrt istrage ubistva Bojana Koprene

Autori mondo.ba Brankica Spasenić
Autori mondo.ba Brankica Spasenić

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Boška Diljevića (59) i Bogdana Diljevića (54), koje je MUP RS sumnjičio za ubistvo Bojana Koprene u julu 2014. godine.

U naredbi je podvučeno da „nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo“, a u dispozitivu detaljno objašnjeno kako je došlo do potpunog obrata u ovom predmetu, te otvorena istraga protiv inspektora koji su uzeli izjavu od navodnog krunskog svjedoka.

U naredbi se ističe da je ovo tužilaštvo u junu 2018. godine primilo izvještaj Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS protiv braće Diljević, kao i zapisnike o saslušanju osumnjičenih i svjedoka , među kojima je i navodno direktni očevidac ubistva (ime i prezime poznato redakciji opa.a), ali i zapisnike o materijalnim dokazima.

U izvještaju Uprave MUP-a RS je stajalo da se braća Diljević sumnjiče da su 7. jula 2014. godine oko 21.45 sati u mjestu Bukvalek, Grad Banjaluka, nakon što su zatekli Koprenu u blizini svoje kuće, smatrajući da je došao da im ukrade stoku, uhvatili ga i uz prijetnju pištoljem, primorali da ode prema toru za ovce.

Zatim je navedeno da je Bogdan držao Koprenu i sprečavao ga da pobjegne, dok je Boško u njega ispalio jedan hitac iz pištolja, nakon čega su „leš sakrili na, za sada, nepoznatu lokaciju“.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u svojoj naredbi, koju potpisuje tužilac Tatjana Ninković, ističe se da su uvidom u zapisnik o saslušanju krunskog svjedoka iz juna 2018. godine, koje su napravili u Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, uviđa da je svjedok ispričao kako se družio sa Koprenom, detaljno inspektorima objasnio njihovo komuniciranje i kretanje kritičnog dana, te kako je kritičnog dana oko 21.30 sati Koprena otišao prema toru Diljevića, a svjedok ostao kod vozila kojim su se dovezli. Pri tome je svjedok inspektorima ispričao i da je vidio Boška Diljevića koji je u ruci držao pištolj, te da je čuo da je došlo do svađe, a zatim vidio kako su „braća Diljević odvela Koprenu prema šumici, nakon čega ih više nije mogao vidjeti, ali je začuo pucanj“.

Na kraju svjedok izjavljuje da je pobjegao sa mjesta događaja i otišao svojoj kući, te da u narednih deset dana uopšte nije izlazio iz straha za svoju bezbjednost, zbog čega sve do dana davanja izjave nije ni sa kim ni pričao o događaju, niti je prijavio braću Diljević.

Banjalučki tužilac je 12 dana nakon policijskih inspektora, saslušalo ovog svjedoka, konkretno 26. juna 2018. godine, i uslijedio je potpuni obrt. U izjavi svjedoka su utvrđene određene kontradiktornosti, pa je ponovo pozvan u tužilaštvo 19. jula ove godine i saslušan.

"Izjavio je da ništa od onoga što je naveo u svojim prethodno datim izjavama, u Upravi za organizovani i teški kriminalitet i tužilaštvu, nije istina, te da je takve izjave dao jer je osjećao strah od inspektora Draška Vujmilović i Zorana Marića", navodi se u tužilačkoj naredbi o obustavi istrage.

Svjedok je tužiocima ispričao i jda su prilikom uzimanja izjave, inspektori stalno galamili na njega i prijetili mu da će ostati u policiji koliko god njima treba i da se neće moći vratiti u Sloveniju, gdje se nalazi na privremenom radu, jer će mu uzeti putnu ispravu.

"Takođe mu je inspektor Vujmilović zatražio da mu preda slovenačku vizu i sve vrijeme saslušanja je držao kod sebe", stoji u naredbi.

Nadalje se ističe da je ovaj svjedok izjavio i da se nakon prvog saslušanja u tužilaštvu, a po prethodnom dogovoru, našao sa inpektorima Vujmilović i Marić, kada su oni od njega tražili da im saopšti kakvu je izjavu dao u tužilaštvu i da li je ona identična sa prethodnom koju je njima dao.

S obzirom da je izjava ovog svjedoka upućivala na nezakonito postupanje policijskih službenika, u banjalučkom tužilaštvu je formiran novi predmet.

"Postupajući tužilac je 29. aprila 2019. godine saslušao svjedoka, a u predmetu protiv osumnjičenih Draška Vujmilović i Zorana Marić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i iznuđivanje iskaza. Svjedok je tada ponovio da su inspektori prilikom uzimanja izjave galamili na njega, zahtijevajući da im kaže sve što zna o nestanku Bojana, iako im je on u više navrata ponovio da ne zna šta se desilo sa Bojanom", navodi se u tužilačkoj naredbi.

Tužilaštvo je iskaz krunskog svjedoka provjerilo i sa listingom telekomunikacionog saobraćaja sa Koprenom, te je utvrđeno da se nisu kretali na istom mjestu, niti komunicirali, a navedeni su i drugi materijalni dokazi.

"Kako se izvještaj Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS bazirao isključivo na iskazu svjedoka, kao jedinog navodnog očevica kritičnog događaja, a za koji iskaz je sam svjedok posvjedočio da nije istinit i da ga je dao iz straha od postupanja policijskih službenika, a koji je u saglasnosti i sa materijalnim dokazima, donesena je odluka kao u dispozitivu ove naredbe. S ozbirom da počinilac predmetog krivičnog djela, počinjenog na štetu Bojana Koprena još uvijek nije otkriven, dalja istraga će se nastaviti prema nepoznatom učiniocu", zaključuje se.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je juče u izjavi novinarima u Banjoj Luci, samo dan prije tužilačke objave o obustavi istrage protiv braće Diljevića, kazao da u ovom slučaju postoji „nesvakidašnji odnos tužilaštva“.

"Nikako mi nije jasno da oni okreću situaciju u potpuno drugu stranu i optužuje naše inspektore koji su radili na istrazi ubistva, za iznuđivanje iskaza. Sada se traži da MUP RS postroji svoje inspektore i dovedu osumnjičenog za ubistvo, koji bi trebao da prepozna inspektora koji ga je navodno ošamario ili ne znam više šta. Ovo je stvarno nevjerovatno", naglasio je Lukač.

On je istakao i da mu nije jasno „da li su u pitanju neki lični motivi ili nešto drugo“, ali da je očigledno da neće da se analiziraju dokazi koje MUP RS ima u ovom predmetu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader