• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska dobija laboratoriju za analizu otpada

Autor Dušan Volaš

Baviće se ispitivanjem otpada, otpadnih voda i zemljišta.

 laboratorija za analizu otpada republika srpska Izvor: Centar za životnu sredinu

Republika Srpska dobiće prvu laboratoriju za analizu otpada, koja će biti u nadležnosti Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, što je jedan od najvažnijih segmenata projekta "Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu", vrijednog oko milion KM.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin rekla je danas Srni u Bijeljini, pred početak okruglog stola za administraciju u oblasti zaštite životne, da je riječ o prekograničnom projektu u kojem učestvuje Republika Srpska, odnosno BiH, sa Srbijom, odnosno Pokrajinskim sekreterijatom za urbanizam i životnu sredinu iz Novog Sada.

Možda će vas zanimati

Prema njenim riječima, projektom je obuhvaćeno ukupno 17 opština u prekograničnom dijelu, od kojih je 10 iz Republike Srpske, iz regiona Bijeljina-Zvornik, a sedam iz Sremskog upravnog okruga u Srbiji - šest opština i grad Sremska Mitrovica.

Radusinova je navela da je jedna od aktivnosti predviđena ovim projektom i današnji okrugli sto kojim se daje mogućnosti opštinama da kažu šta su njihovi problemi, kako bi eksperti analizirali legislativu i dali određene inpute u vezi s onim šta je eventualno propušteno u zakonodavnom dijelu, da bi se ugradilo.

Ona je istakla da je veoma važno što će u okviru ovog projekta biti i konkretnih nabavki - Republika Srpska, odnosno Institut za zaštitu i ekologiju dobiće prvu laboratoriju za analizu otpada jer institucionalno jačanje i jačanje kapaciteta predstavlja veliki značaj za Srpsku.

"Dobijamo ono što do sada nismo imali i stvaramo mogućnosti da se i kod nas vrši analiza otpada, da znamo šta je to sa čime raspolažemo, koje su to količine i o kakvom otpadu se radi - opasnom ili neopasnom i na koji način njime da se upravlja", rekla je Radusinova.

Prema njenim riječima, vrijednost projekta je oko milion KM, a sredstva su raspoređena na institucije koje su partneri u ovom projektu - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Pokrajinski sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodina, Republička uprava za inspekcijske poslove – Inspektorat Republike Srpske i Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić rekao je da je osnovna uloga i obaveza Instituta opremanje prve javne laboratorije u BiH, odnosno u Republici Srpskoj koja će se baviti ispitivanjem otpada, otpadnih voda i zemljišta.

Ilić je naveo da u BiH uopšte ne postoji sistem ispitivanja otpada, dok je u Srbiji taj sistem na niskom nivou, zbog čega se išlo na to da se opremi laboratorija koja bi mogla da radi veći broj parametara.

Prema njegovim riječima, već u prvoj fazi će biti 50 do 60 parametara, analiza teških metala...koje će se raditi u labiratoriji Instituta. Obaveza u okviru projekta je da ova laboratorija bude akreditovana kod Instituta za akreditovanje BiH kako bi rezultati bili međunarodno priznati i neosporivi.

Ilić je naveo da druga komponenta koju će sprovoditi Institut jeste izrada katastra zagađivača na području regija Bijeljina i Zvornik, konkretno za svih 10 opština - biće urađen popis svih divljih deponija, mjesta ispusta otpadnih voda u rijeke, jezera i potoka, a uradiće se i analize zemljišta na svim lokacijama divljih deponija i uzorkovaće se otpad, te analiza otpadnih voda na ispustima ako ih ima.

"Tako da uradimo jedinstvenu bazu podataka koja će biti i u pisanom i u elektronskom obliku, a isto to biće urađeno u Srbiji za područje Srema - što će biti jedinstvena baza podataka tako da postoji mogućnost razmjene podataka između dvije zemlje, kako bismo pratili koji zagađivači dolaze u ovom slučaju u rijeku Drinu s obje strane", rekao je Ilić.

On je naveo da će biti održan i seminar na kojem će se biti pokazani načini uzorkovanje, analiza i slično, te obuka radnika, a u okviru toga je i nabavka opreme i vozila, tako da će Institut dobiti, osim kompletno opremljene laboratorije, i jedno terensko vozilo.

Pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad Pavle Rajkov rekao je da se u ovaj projekat ušlo zajedno sa partnerima iz Srpske i da se očekuje unapređenje kako javnih službi odnosno ubrzavanja izdavanja radnih dozvola, a isto tako rad inspekcijskih službi na zaštiti životne sredine kako bi prilikom izlaska na teren brže uočavali odnosno izvršavali uzorkovanje vode.

Rajkov je rekao da se projekat vezuje za Sremski upravni okrug koji ima šest opština i jedan grad - Sremsku Mitrovicu.

"Pokrajina ima deo nadležnosti i na pokrivanju kompletnog tog upravnog okruga", rekao je Rajkov.

Prema njegovim riječima, između Pokrajine i Republike Srpske biće uvezani informativni sistemi. "Mi smo tu zbog građana i naša je obaveza da im obebedimo zdrav život i bezbednost", rekao je Rajkov.

Okrugli sto za administraciju u oblasti zaštite životne sredine u okviru projekta "Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu" organizovan je u hotelu "Ras" u etno-selu Stanišići u Bijeljini.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE