Brojni građani Mostara jutros su se požalili na simptome trovanja hranom.
"Povećan broj pacijenata sa simptomima trovanja hranom u Mostaru ne može se dovoditi isključivo u vezu sa konzumiranjem paradajza", izjavio je za agenciju Anadolija infektolog Nazif Derviškadić.
Infektolog je potvrdio da je od jutros na Infektivnom odjeljenju pregledan veliki broj pacijenata. Neki od njih zadržani su po nekoliko sati na posmatranju.
"Mi nemamo ni dijagnostike ni laborotorije tako da ne možemo sve pacijente dovoditi u vezu za konzumiranjem paradajza. Radi se o dva slučaja konzumiranja domaćeg proizvoda. Bile su to lagane kliničke slike koje su se poboljšale nakon povraćanja", pojasnio je Derviškadić.
Drugi pacijenti, rekao je, smatraju da je uzrok trovanja krastavac. Prema njegovom mišljenju veliki broj osoba koje su zatražile medicinsku intervenciju su postači dijabetičari ili s nekom drugom bolešću. Inače, klimatski uslovi u Mostaru pogoduje razvoju ovakve situacije.
"Mi smo dijelom u 18., a dijelom u 21. vijeku. Nemamo kontrolu kvaliteta hrane, vode, a s druge strane imamo moderna i složena oboljenja", rekao je.
Posljednjih dana u Mostaru su nakon kiše osjetila jaka sparina koja odgovara komaracima i drugim prenosnicima bakterija. Derviškadić je upozorio da se ljudi ne izlažu visokim temperaturama i da povedu računa o ishrani.