Milostinjom pomazete onima koji trguju djecom

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Milostinjom pomažete onima koji trguju djecom!

Autori mondo.ba Vesna Kerkez SRNA Anadolija
Autori mondo.ba Vesna Kerkez SRNA Anadolija

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se 18. oktobra. Tim povodom u nekoliko gradova BiH organizovane su aktivnosti s ciljem da se građani informišu o ovoj temi. Akcenat stavljen na djecu i mlade.

Udruženje Nova generacija u saradnji sa nadležnim Ministarstvom ovaj datum obilježava od 2011. godine, ali se problematikom trgovine ljudima bavi još od 2005. godine, kada je otvorena Prihvatne stanice za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju, u saradnji sa JU Centrom za socijalni rad Banjaluka.

Volonteri ove organizacije danas su na banjalučkom Trgu Krajine informisali sugrađane o opasnostima i zamkama trgovaca ljudima, posebno djecom.

Osim u Banjaluci, aktivnosti su organizovane u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Bijeljini…

Direktorica Udruženja Nova generacija Maša Mirković kaže da je prosjačenje jedan od ključnih problema.

Prosjačenje se, na žalost, još uvijek ne prepoznaje u tolikoj mjeri kao trgovina ljudima. Danas je u Bosni i Hercegovini sveprisutna pojava da djeca prose hodajući od stola do stola po ugostiteljskim objektima, na raskrsnicama, sjedeći na ulicama ili u sredstvima javnog prevoza, pokazujući građanima različite dokumente o navodnom ili stvarnom zdravstvenom ili socijalnom stanju njih ili njihovih porodica”, istakla je Mirkovićeva.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, Banjaluka Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba Prema njenim riječima, u takvim situacijama često srećemo sasvim malu djecu, čak dojenčad, koja su neprimjereno obučena na jako visokim ili niskim temperaturama, izložena izduvnim gasovima automobila i potencijalnoj opasnosti od udara automobila.

“Problem je tim veći što se najčešće radi o djeci Romima, za koje se prosjačenje vezuje kao dio njihove kulture. Međutim, sva djeca imaju jednaka prava, jednaka su pred zakonom, a građani su ti koji i te kako mogu da ova djeca ostvare ta prava. Umjesto da djeci daju novac, potrebno je da pozovu broj lokalne policijske stanice 122 ili broj krimolovaca 080 020 505 i jave gdje se djeca nalaze.

Vrlo često se radi o organizovanom prosjačenju iza čega stoje ozbiljne kriminalne grupe koje na štetu djece ostvaruju ogromne prihode od čega djeca ne dobiju ništa ili jako malo”, naglašava Maša Mirković.

Oni koji trguju djecom drže ih u neprihvatljivim uslovima, često gladne i žedne, neadekvatno obučene, da bi pobudili sažaljenje kod građana. Istina je da djeca ukoliko ne donesu dogovoreni novčani iznos njihovim eksploatatorima (u prosjeku oko 30 – 40 KM dnevno), bivaju izložena nasilju.

“Davanjem novca djeci koja prose zapravo dajete poruku trgovcima djecom da je to dobra metoda manipulacije i da se djecu isplati zlostavljati. Dajući novac podstičete trgovinu ljudima i postajete karika u lancu organizovanog kriminala”, kaže naša sagovornica.

Prema njenim riječima, napredak ipak postoji, kao i efikasna sredstva u borbi s ovim problemom.

“Udruženje Nova generacija od 2005. godine aktivno radi na suzbijanju dječijeg prosjačenja. Možemo se pohvaliti da danas u Banjaluci nema mnogo djece koja prose. Djeca koja prose po ulicama Banjaluke su djeca koja dolaze iz drugih gradova (Mostara, Sarajeva, Tuzle, Modriče, Gradiške, Zenice, Bijeljine..) i u tim situacijama se uvijek radi o organizovanom prosjačenju. Djecu dovezu kombijem i ostave ih na određenim lokacijama u gradu.

Upravo zato je važno pozvati već spomenute brojeve i prijaviti ovu pojavu. Ova djeca često nisu upisana u matične knjige rođenih, te su za zakon nevidljiva, a samim tim ne mogu da ostvare ni svoja zakonom zagarantovana prava. Smještanjem djece u Prihvatnu stanicu za djecu je prvi korak u tom procesu. Zato je važno da građani reaguju”, naglasila je Mirkovićeva.

Prema njenim riječima, prošle godine je završena izrada indikatora za prepoznavanje djece koja su žrtve trgovine ljudima. Ti indikatori treba da pomognu svim profesionalcima zaposlenim u sudovima, tužilaštvima, centrima za socijalni rad, školama i drugim institucijama. Ovo je još jedan korak u rješavanju ovog problema i unapređenja položaja djece. Indikatori su dostupni na internet stranici Nove generacije. .

I aktivisti bijeljinskog Udruženja građana za promociju i obrazovanje Roma "Otaharin" obilježili su ovaj dan. Iz ovog udruženja ukazuju na činjenicu da je trgovina ljudima u posljednje vrijeme je u porastu, uglavnom u svrhu prostitucije i prinudnog rada, a najveće žrtve su žene, djeca i raseljene osobe.

"Djeca su eksploatisana radi prosjačenja i krađe, a ovaj problem usko je povezan sa problemom trgovine ljudima. Istraživanje Ombudsmana za djecu 2010. godine pokazalo je da je problem djece koja prose u Bijeljini konstantan i u tom momentu je identifikovano dvanaestoro djece koja prose", ističu iz "Otaharina" povodom 18. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Udruženje "Otaharin" trenutno u svojoj bazi podataka ima 28 djece zatečene u prošnji, uzrasta od pet do 18 godina.

Iz tog udruženja upozoravaju da se broj djece koja prose povećava i da u Bijeljinu dolaze i iz drugih dijelova BiH i Srbije. 

Udruženje "Otaharin" u proteklom periodu je iniciralo potpisivanje Sporazuma o saradnji sa gradskom upravom Bijeljina na osnovu kojeg je u toku formiranje radne grupe za zaštitu bezbjednosti djeteta, a koju će činiti predstavnici svih relevantnih institucija za rješavanje problema iz oblasti zaštite bezbjednosti djeteta.

"Svakako je problem i to što se nedovoljno govori o opasnostima koje sa sobom nosi trgovina ljudima u BiH, a kojima su izložene naročito manjine i marginalizovane skupine. Oni često imaju povjerenja u ljude kojima ne treba da vjeruju i naivno prihvataju njihove kriminalne ponude", navodi se u saopštenju.

"Otaharin" je u toku 2014. godine provodio različite aktivnosti s ciljem da podignu svijest građana, naročito mladih, o riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, kao i da doprinesu rješavanju problema prosjačenja. 

Uz podršku njemačke organizacije GIZ i u saradnji sa Centrom za socijalni rad Bijeljina i policijom u Bijeljini tokom dvije sedmice ovo udruženje je organizovalo radionice za djecu koja prose, a u planu je i rad sa njihovim roditeljima.

"Organizovali smo uličnu akciju u kojoj smo informisali oko 200 građana o postojanju `Ring` mreže koja se bori protiv trgovine ljudima", dodaje se u saopštenju.

O ovoj problematici pričalo se i u Mostaru.

Nevladina organizacija Novi put u petak je na Španskom trgu u Mostaru u saradnji sa Osnovnom školom „Mujaga Komadina“, Trećom i Šestom osnovnom školom, učenicima koledža Ujedinjenog svijeta i Udruženjem mladih psihloga obilježila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Novi put je organizacija koja se godinama bori protiv organizovanog kriminala, gdje spada i trgovina ljudima i zlostavljanja djece, podsjetila je predsjednica organizacije Edisa Demić.  

„Želimo da pošaljemo poruku široj javnosti koliko je problem trgovine ljudima prisutan u BiH, koji su to prepoznatljivi oblici i upozoriti mlađe generacije na ove opasnosti. ", kazala je Demić.

Prema njenim riječima, najzastupljeniji oblik trgovine ljudima ranije je bila seksualna eksploatacija, potom radna.

„Imamo slučaj da je iz BiH preko 650 ljudi u drugim zemljama bilo izloženo radnoj eksploataciji i da su im bila oduzeta osnovna ljudska prava“, kazala je Demić.

Ona smatra da bi domaće insitucije morale imati strategiju i djelotvornije se suprotstaviti ovim problemima.

„Prije svega, tu su Ministarstvo za ljudska prava, Ministarstvo sigurnosti i nadležne inisitucije poput tužilaštava i policija. Očekujemo da će organizacija ovog skupa podići svijest šire javnosti i da će naša poruka imati pozitivan ishod, da će građani biti oprezni prilikom dobijanja sumnjivih radnih ponuda“ poručila je.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader