• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više nade za oboljele od multiple skleroze

Podaci UKC RS pokazuju da je na godišnjem nivou oko 80 novooboljelih od multiple skleroze, ali da uprkos tome savremene terapije poboljšavaju kvalitet života oboljelih od ove bolesti.

Iz ove ustanove navode da još uvijek ne postoji lijek koji može izliječiti ovo oboljenje, te da je cilj liječenja da se odgodi napredak onesposobljenja pacijenta.

„Imamo 1.800 oboljelih i sve veći broj djece. Moramo razmišljati da se MS mora liječiti kao bilo koja druga bolest, a ne kao bolest gdje biramo pacijente koji će biti liječeni. Sada imamo toliko dobre terapije, koje drže bolest pod kontrolom, kao bilo koju drugu hroničnu bolest. Za vrijeme liječenja bolest miruje“, istakla je doc. dr Sanja Grgić, nacionalni koordinator za MS u RS.

Ona je istakla da je pristup liječenja u RS ometen činjenicom da nismo ekonomski jaka sredina, ali da postoji volja i sredstva koja se izdvajaju. „Fond zdravstvenog osiguranja povećao je broj tretiranih pacijenata. Mislim da će se ovaj broj povećati i da će to biti trend koji ne možemo zaustaviti“, zaključila je doc. dr Grgić.

Od velikog značaja je u kontinuitetu unapređivati dijagnostiku i znanje medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama, kako bi se osobama oboljelim od MS mogla što prije prepisati odgovarajuća, visokoefektivna terapija. Doc. dr Daliborka Tadić iz UKC RS, koja se u svom radu susreće sa progresivnim oblicima bolesti, istakla je da je bitno početi sa primjenom terapija na vrijeme, te bolest dijagnostifikovati u samom početku.

„Savremena terapija u liječenju, u progresivnoj formi MS nam prije svega omogućuje da odgodimo ono čega se svi plašimo, a to je drastična progresija neurološkog deficita koja vodi ka znatnom remećenju kvaliteta života naših pacijenata i ostavlja tešku fizičku, a i mnoge druge onesposobljenosti. Zahvaljujući novijim dostignućima u razumijevanju patofiziologije MS, sada imamo terapije koje nam omogućavaju liječenje tzv. sekundarno progresivnih formi bolesti i po prvi put, progresivne forme ovog oboljenja, što predstavlja revoluciju u liječenju ovih teških oblika oboljenja“, zaključila je doc. dr Daliborka Tadić.

Na stručnom sastanku koji je održan sinoć u Banjaluci na temu "Transformacija tretmana multiple skleroze (MS)", prezentovane su najnovije naučne činjenice dostupne kroz istraživanja farmaceutske kompanije ROCHE, u ovoj oblasti neurologije.

Ovom prilikom prof. dr Ralf Gold, vodeći stručnjak iz područja neurologije, član izvršnog odbora ECTRIMS (Evropski komitet za tretman i istraživanje u multiploj sklerozi), razmijenio je znanja i iskustva sa domaćim stručnjacima iz ove oblasti, Nacionalnom koordinatoricom za MS Doc dr Sanjom Grgić i Doc dr Daliborkom Tadić sa UKC Republike Srpske. Cilj skupa bio je unapređenje liječenja oboljelih od multiple skleroze i predstavljanja novih praksi u tretmanima liječenja.

Prof. dr Gold je prisutnima naglasio, koliko je bitno pravovremeno djelovati i koristiti savremene terapije liječenja multiple skleroze.

„Sada imamo treću generaciju tretmana za liječenje MS, koja u svom djelovanju uklanja određene imune ćelije B tipa, što omogućava pacijentima da pod tim tretmanom duže vrijeme provedu bez ponovnog vraćanja simptoma. Na svu sreću, tretman najnovijim lijekovima se sastoji u primanju infuzije na svakih 6 mjeseci, što u mnogome olakšava pacijentima. Taj tretman traje nekoliko sati, ali nisu potrebne nikakve dodatne laboratorijske pretrage, tako da je to prilično komforno u odnosu na prethodne generacije tretmana“, objasnio je prof. dr Gold.

Multipla skleroza je oboljenje koje je apsolutno devastirajuće, kako za samog pacijenta, tako i za porodicu, društvo i sistem u kojem oboljeli žive i rade. ROCHE konstantno radi na unapređenju tretmana liječenja ove nezliječive bolesti, kako bi se poboljšao kvalitet života oboljelih.

Generalni direktor ROCHE-a u BiH Adnan Filipović, istakao je da je fokus djelovanja kompanije u pružanju terapija, koje će pomoći pacijentima u transformaciji bolesti.

„Kompanija Roche je globalni lider u području biotehnologije, liječenja prije svega onkoloških bolesti, ali mi se fokusiramo na područje gdje medicina još uvijek nije dala kvalitetne i dobre odgovore, a to je u ovom trenutku i multipla skleroza. Mislimo da sa našim novim lijekom možemo dovesti do transformacije liječenja pacijenata sa MS i doprinijeti njihovom povratku normalanom životu, povratku na radna mjesta, jer znamo da su oboljeli mlađa populacija, koja ne samo da se suočava sa svojom bolešću, nego je često i izbačena iz normalnog života“, zaključio je Filipović.

Multipla skleroza je jedna od najčešćih bolesti centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) među odraslim osobama, koja se dijagnostifikuje najčešće u dobi od 20 do 40 godine života, zbog čega rano dolazi do smanjenja radne sposobnosti i opšte životne aktivnosti, a sama bolest traje cijeli život.

Ovo oboljenje značajno narušava kvalitet života oboljelih i vodeći je uzrok ne-traumatskog onesposobljenja, odnosno invaliditeta kod mladih odraslih osoba koje dovodi do gubitka produktiviteta.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od multiple skleroze boluje oko 3.000 osoba. Mnogi od njih ne znaju, koje su im mogućnosti liječenja na raspolaganju, kao ni koja je terapija dostupna oboljelim osobama.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE