• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Tijanin zakon'' pred poslanicima Skupštine RS najkasnije do kraja marta

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Već na narednoj sjednici ili do kraja prvog kvartala ove godine bi na dnevni red NS RS trebao da dođe Nacrt zakona u koji bi bila uvrštena kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje djece, te ubice trudnica i nemoćnih osoba.

 Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/Easylight

Kako je za Mondo izjavio Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, ova stranka je ranije predložila inicijativu za uvođenje doživotne kazne za pomenuta krivična djela.

“Mi smo predložili ovu inicijativu i naša ideja je čak da to bude kazna bez mogućnosti uslovnog otpusta, ali ćemo ipak ostaviti da struka i stručnjaci daju svoj sud o tome u toku izrade izmjene krivičnog zakonika, ai definitivno insistiramo na kazni doživotnog zatvora za takve zločine”, rekao je Žunić za Mondo.

Možda će vas zanimati

Kako je naveo, radna grupa za izradu krivičnog zakonika je formirana i rade ubrzano, tako da očekuje da na narednoj sjednici ili u prvom kvartalu rada NS RS Nacrt zakona dođe na dnevni red.

“Prema mojim informacijama ta vrsta kazne bi trebalo da bude uključena uz naš zakon. To nije ništa različito od drugih zemalja u okruženju i u EU. Struka će reći svoje, narodni poslanici svoje, ali mi definitivno očekujemo da kazna doživotnog zatvora bude u našem zakonu”, kazao je Žunić.

U Ministarstvu pravde RS su citirajući Krivični zakonik RS istakli da će se onaj ko izvrši obljubu ili s njom izjednačenu polnu radnju sa djetetom mlađim od petnaest godina kazniti kaznom zatvora od dvije do deset godina.

“Ako djelo izvrši srodnik po krvi u pravoj liniji od bilo kojeg stepena, a u pobočnoj liniji zaključno sa četvrtim stepenom, vjerski službenik ili drugo ice kojem je dijete povjereno radi učenja, vaspitanja, čuvanja, staranja ili njege, učinilac se kazniti kaznom zatvora od pet do petnaest godina“, ističu u Ministarstvu.

Kazna 10 godina ako nastupi smrt djeteta

Ukoliko je djelo, dodaju u Ministarstvu, izvršeno upotrebom sile, prijetnje ili iskorištavanjem duševne poremećenosti ili nemoćnog stanja djeteta, ili na naročito svirep ili ponižavajući način, od strane više lica, ako postoji velika nesrazmjera u zrelosti i uzrastu između učinioca i žrtve ili je usljed djela nastupila teška tjelesna povreda, teško narušavanje zdravlja ili trudnoća lica prema kojem je djelo izvršeno, učinilac će se kazniti kaznom zatvora najmanje osam godina.

Ako je usljed djela nastupila smrt djeteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora. Učinilac koji je bio u otklonjivoj zabludi u odnosu na životnu dob djeteta, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina“, naveli su u Ministarstvu.

Prema njihovom tumačenju, za polnu zloupotrebu djeteta starijeg od petnaest godina -  koje je učinio srodnik po krvi u pravoj liniji do bilo kojeg stepena, a u pobočnoj zaključno sa četvrtim stepenom ili drugo lice kojem je dijete povjereno radi učenja, vaspitanja, čuvanja, staranja ili njege -  kazniće se kaznom zatvora od dvije do osam godina.

Kako dodaju, kaznom zatvora od dvije do osam godina će se kazniti i onaj ko izvrši obljubu ili s njom izjednačenu polnu radnju s djetetom starijim od petnaest godina, iskoristivši njegovu psihičku nezrelost ili lakomislenost, ili ako između njih postoji velika nesrazmjera u zrelosti ili uzrastu .

„Ako je djelo izvršeno zloupotrebom položaja prema djetetu koje se prema učiniocu nalazi u odnosu podređenosti, zavisnosti , iskorištavanjem duševne poremećenosti ii nemoćnog stanja djeteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od dvije do deset godina“, nagasili su u Ministarstvu.

Kako dodaju, ako je izvršena neka druga polna radnja, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

"Registar pedofila": Osuđenici se javljaju policiji svakih pola godine

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS (MUP RS) su kazali da ovo ministarstvo vodi Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Kako navode u MUP-u, lica koja su pravosnažno osuđena za pomenuta djela dužna su da se u roku od 15 dana od dana izdržane kazne jave nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a RS , po mjestu stanovanja, te da se svakih šest mjeseci od dana izdržane kazne, tom organu lično javlja.

„Nadležna organizaciona jedinica MUP-a je obavezna fotografisati lice koje ima obavezu javljanja i to prilikom svakog javljanja“, ističu u MUP-u.

Prema njihovim riječima, ova lica su takođe obavezna da obavijeste organizacionu jedinicu Ministarstva o svakom putovanju van mjesta stanovanja, odredištu i dužini trajanja putovanja najkasnije 24 časa prije putovanja, te da u roku od tri dana prijave svaku promjenu ličnih podataka.

„U cilju zaštite bezbjednosti djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, počiniocima pomenutih krivičnih djela utvrđena je obaveza da se uzdržavaju od posjećivanja mjesta na kojima se okupljaju djeca i objekata u kojima se okupljaju djeca, kao što su školske zgrade, školska dvorišta, vrtići, igrališta, igraonice, dječje manifestacije i slično“, naglasili su u MUP-u.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE