• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tramp poslao čestitku povodom 25. novembra, tzv. Dana državnosti BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Američki predsjednik Donald Tramp uputio je čestitku članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. novembra koji se u Federaciji slavi kao Dan državnosti.

 Tramp čestitka 25. novembar Izvor: Tanjug-AP Photo/Patrick Semansky

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, primite moju iskrenu čestitku na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dok obilježavate Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je da je mir pobijedio test vremena. Bosna i Hercegovina je iz mračnih dana prošlosti izašla jača i ostaje čvrsto i nepokolebljivo u svojoj predanosti ka euroatlantskoj budućnosti svojih građana," naveo je Tramp.

Možda će vas zanimati

Američki predsjednik ističe da su Sjedinjene Države ponosne što su partner BiH.

"Gledajući u sljedećih 25 godina i dalje, SAD potvrđuje svoju predanost narodu i vladi BiH dok slijedimo naše zajedničke interese u stabilnosti i prosperitetu svih," poručio jeTramp u čestitci.

Zakon o praznicima nije usvojen u parlamentarnim tijelima Bosne i Hercegovine te po tom osnovu 25. novembar nije državni praznik.

U Federaciji BiH tog dana je neradni dan i državnim praznik, a slave ga dva od tri člana Predsjedništva BiH na zvaničnom nivou i svako na svoj način.

Na dan 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je zasjedalo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH), što je bio uvod u zasjedanje AVNOJ-a par dana kasnije u Jajcu.

U Republici Srpskoj ovaj dan se ne obilježava kao državni praznik, a po svemu sudeći ne slavi se ni u Hercegovačko neretvanskom kantonu ni u nekim drugim mjestima sa hrvatskom većinom.

Prema nikad usvojenom prijedlogu Zakona o praznicima, praznici Bosne i Hercegovine su: Nova godina, Prvi maj – Međunarodni praznik rada, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i Dan podrške žrtvama nasilja 26. juna.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE