• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je "radio" protiv Radojičića na izborima? Koalicija je bila fikcija, a krivaca ima i u SNSD

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Radojičić kaže da je ''koalicija bila fikcija'', a da su i neki u SNSD dali prednost ličnim animozitetima u odnosu na zajednički interes.

 Ko je radio protiv Radojičića na izborima Izvor: MONDO

U prvim analizama nakon lokalnih izbora u Banjaluci i pobjede Draška Stanivukovića nad Igorom Radojičićem, u oči je upala velika razlika u broju glasova koje je dobio Radojičić u odnosu koaliciju stranaka koja ga je podržavala.

Ispotaviće se da je podrška bila samo deklarativna.

Radojičić je osvojio oko 45 odsto glasova birača koji su izašli na izbore 15. novembra.  Stranke tzv. Vidovdanske koalicije, koju su činili SNSD, DNS, Demos, Ujedinjena Srpska, Poligraf, SP, SPS, PUP i Prva SDS koje su podržavale njegovu kandidaturu osvojile su 62,7 odsto.

Komentarišući te podatke u današnjem intervjuu za "Nezavisne novine", Radojičić je rekao da je koalicija je očito bila fikcija i da je razlika u broju glasova prevelika da bi se tumačila slučajnošću.

"Blok partija Vidovdanske koalicije je očekivano dobio gotovo dvije trećine glasova svih Banjalučana za odbornike, a zajednički kandidat za gradonačelnika znatno manje. Razlika je veća od 15.000 glasova. Dakle, iskrene podrške nije bilo. Čak suprotno, nije to bio ni pasivni odgovor, već se iz koalicionih redova glasalo za protivkandidata," smatra Radojičić.

Po njegovom mišljenju neke stranke su se u koaliciju okupile isključivo radi koristi, radi "sticanja prava na neki procenat učešća u vlasti" nakon izbora, ali bez ikakve "obaveze".

"Za mene lično, ova koalicija više ne postoji jer nisu ostvareni najbitniji elementi sklopljenog sporazuma. Naravno, lokalni SNSD, pod nekim drugim vođstvom, može sada sklapati i vidim da sklapa slične koalicione dogovore, nakon izbora. Lično sam vrlo nepovjerljiv i oko postizbornog dogovora, nakon ovakvog predizbornog iskustva," navodi Radojičić i dodaje da je ovo je i upozoravajuće iskustvo "na neiskrene odnose na drugim nivoima vlasti i u drugim lokalnim zajednicama."

"Ne treba amnestirati ni sve dijelove SNSD-a, koji su neke lične animozitete pretpostavili zajedničkom interesu," zaključio je Radojičić, analizirajući izborne rezultate.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE