• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno svjetlo za budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH

Autor Dragana Božić

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, u prvoj komisijskoj fazi, usvojila je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

 Usvojen prijedlog budžeta BiH Izvor: Srna/Željka Domazet

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul rekao je da će se učiniti sve da se budžet za ovu godinu usvoji do kraja jula.

"Kolegijum doma će se sastati i ubrzati proceduru da se ne bi ostavljao prostor manipulacijama jer je već isteklo pola godine, a budžet još nije usvojen", rekao je Kožul.

U vezi s ovim prijedlogom zakona, Komisija je usvojila zaključak kojim se Savjet ministara zadužuje da, u skladu sa planiranim sredstvima u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, prilikom donošenja odluka o korištenju sredstava sa pozicije rezervisanja - sredstva za borbu protiv pandemije virusa korona, izdvoji dio sredstava za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću koja je oštećena usljed zemljotresa u Hrvatskoj krajem 2020. godine.

Budžet institucija BiH u dva navrata se našao pred Predsjedništvom BiH kao predlagačem.

U martu ove godine Predsjedništvo BiH vratilo je Savjetu ministara budžet na doradu, a novi prijedlog budžeta Predsjedništvo je utvrdilo 24. juna.

Predsjedništvo BiH je na telefonskoj sjednici prihvatilo ovaj dokument onako kako ga je predložio Savjet ministara.

U budžetu su predviđena i sredstva za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona.

Jedan od zaključaka Predsjedništva BiH je da Savjet ministara iznađe način da obezbijedi sredstva za povećanje plata policijskim službenicima zaposlenim u policijskim agencijama BiH i vojnicima u Oružanim snagama BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu naći će se u Parlamentarnoj skupštini BiH koja treba da ga usvoji kako bi stupio na snagu.

Na današnjoj sjednici komisije, u prvoj komisijskoj fazi usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Članovi Komisije podržali su poslaničku inicijativu Vlatka Glavaša koji povodom istorijskog uspjeha košarkašica BiH i plasmana u četvrtfinale Eurobasketa, predlažem nadležnom ministarstvu i Savjetu ministara da ovaj uspjeh adekvatno nagradi.

Komisija je usvojila Konsolidovani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora.

Usvojen je i Godišnji konsolidovani izvještaj unutrašnje revizije za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojila je i Izvještaj o radu Savjeta ministara za prošlu godinu u dijelu nadležnosti ove Komisije, Ministarstva finansija i trezora, Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za javne nabavke BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za prošlu godinu.

Komisija je k znanju primila Informaciju o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar-decembar 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

K znanju je primljena i Informacija o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće rezerve dodijeljenih za saniranje ekonomskih šteta za period januar-decembar 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE