• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeko: Deficit Fonda PIO je činjenica

Glavni revizor javnog sektora RS Boško Čeko rekao je da Direktor Fonda PIO Zoran Mastilo pokušava da ublaži izvještaj o deficitu ove ustanove.

 Čeko: Deficit Fonda PIO je činjenica Izvor: MONDO

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Zoran Mastilo svojim izjavama o deficitu ove institucije pokušava da ublaži revizorski izvještaj od 2009. godine, u kojem se jasno kaže da je gubitak Fonda 212 miliona KM, a ne polovina tog iznosa, rekao je glavni revizor javnog sektora RS Boško Čeko.

Čeko je naglasio da je deficit Fonda PIO RS "činjenica od koje se ne može pobjeći", pišu "Nezavisne novine".

Komentarišući posljednji revizorski izvještaj, Mastilo je ranije rekao da rezultati iz 2010. godine pokazuju da je akumulirani deficit bio 110 miliona i da ta sredstva nedostaju, a da su u drugu polovinu, koja se navodi u revizorskom izvještaju od 2009. godine, uključeni i gubici u akcijskom kapitalu koji je prenesen na drugo pravno preduzeće, misleći na Rezervni penzioni fond RS, navodi list.

Međutim, glavni revizor RS kaže da to što je u Fondu osnovano novo pravno lice koje će preuzeti polovinu deficita koji je fond napravio, ne predstavlja nikakvo poboljšanje, jer je taj potfond praktično kćerka Fonda PIO i deficit koji je napravljen je i dalje dugovanje Fonda PIO.

"Rukovodstvo sada priča priču da je revizorski izvještaj za 2009. godinu i da je danas 2011. godina, da deficit nema veze s ovim izvještajem i da je prepolovljen. Ako je tako, onda ja njega pitam zašto nije reagovano kada je taj deficit napravljen, jer ga je isto to rukovodstvo napravilo i deficit s akcijama i finansijski dio", poručio je Čeko.

Čeko je poručio da će revizori u sljedećem izvještaju detaljno ispitati poslovanje novog potfonda koji će se u okviru Fonda PIO baviti samo akcijama koje ova institucija ima u preduzećima širom RS, te da će se nakon revizije moći detaljnije govoriti o deficitu koji je ovaj fond primio na sebe od osnivača Fonda.

Dobro obaviješteni izvor lista iz Fonda kaže da je bez uporišta Mastilova priča o prebacivanju skoro polivine deficita Fonda PIO RS, te da se gubitak ne može unijeti u preduzeće koje je praktično još u osnivanju.

"Nezavisne" saznaju da će Penzijski rezervni fond, koji je počeo sa radom prije dva mjeseca s ciljem da upravlja akcijskim kapitalom Fonda PIO RS, raspolagati sa 274 miliona KM vrijednim kapitalom, koliko je i ostalo od početne cifre od više od 800 miliona KM kada je privatizacija krenula.

PREF, koji je osnovan prije dvije godine nije mogao odmah početi s radom zbog tehničkih problema i neslaganja nadležnih institucija u vezi s aspektom njegovog planiranog djelovanja. Investicioni cilj PREF-a će biti ostvarivanje stabilnih prinosa na duži rok kroz ulaganje imovine fonda, a radi obezbjeđenja dugoročne finansijske održivosti obaveznog penzijskog osiguranja, navodi list.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE