• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Krstić pod stalnim pritiskom

General VRS Radislav Krstić dobro se drži i fizički i psihički, ali je suočen sa svakodnevnim stresovima i pritiscima u britanskom zatvoru Vejkfild.

 General Krstić pod stalnim pritiskom Izvor: MONDO

Advokatski tim generala Vojske Republike Srpske (RS) Radislava Krstića, koji u britanskom zatvoru Vejkfild izdržava kaznu zatvora u trajnju od 35 godina za ratne zločine, tražio je njegovo premještanje u bezbjedniji zatvor, jer postoji opasnost da bi ga islamski ekstremisti mogli ponovo napasti.

Njegovi advokati kažu da se general Krstić dobro drži i fizički i psihički, ali je suočen sa svakodnevnim stresovima i pritiscima. Advokat Tomislav Višnjić rekao je za banjalučku Alternativnu televiziju da je advokatski tim nezadovoljan situacijom u britanskom zatvoru zbog čega i traže stalno njegovo premještanje iz zatvora u zatvor.

Tamara Krstić, ćerka generala Krstića, kaže da su britanski zatvori prepuni radikalnih islamista i da njen otac može biti bezbjedan jedino u totalnoj izolaciji. Ona je dodala da se redovno čuje sa ocem i da se on dobro drži s obzirom na zdravstveno stanje i uslove u kojima se nalazi.

Krstić je utorak, 8. februara, završio svjedočenje pred sudom u procesu koji je pokrenut protiv trojice islamskih ekstremista koji su u maju prošle godine pokušali da ga ubiju u zatvoru u Vejkfildu u Lonodnu.

Indrit Krasnići (23), Ilijas Kalid (24) i Kvam Ogumbiji (29) optuženi su da su u maju prošle godine pokušali da prerežu grkljan generalu Radislavu Krstiću. Sva trojica napadača su se izjasnila da nisu krivi za pokušaj ubistva.

Tužilac je pred sudom u Lidsu, na sjeveru Engleske, naveo da je napad trojice muslimanskih zatvorenika bio planiran i organizovan s namjerom da Krstić bude ubijen. Motiv napada je, prema riječima tužioca, bila kazna ili osveta za pogubljenje Bošnjaka.

Poroti je utorak predočeno da su trojica kažnjenika, osuđenih na doživotni zatvor zbog ubistva, pokušali da, u strogo čuvanom britanskom zatvoru, ubiju Krstića iz osvete zbog "njegove umiješanosti u zločin u Srebrenici", navodi britanski Bi-Bi-Si.

Jedan od najpoznatijih londonskih pravnika iz oblasti zaštite prava zatvorenika, Mladen Kesar koji u Velikoj Britaniji zastupa generala Krstića, izjavio je ranije za internet portal "Vestionlajn" da nema sumnje da je zločin bio vjerski motivisan i da će odgovorni biti primjereno kažnjeni.

"Ovaj slučaj vodi lokalno tužilaštvo, tako da nisam direktno uključen u suđenje, ali na osnovu svih prikupljenih dokaza verujem da će sud utvrditi nesumnjiv pokušaj ubistva. Uostalom, sve se događalo u najčuvanijem engleskom zatvoru gde se čak i stražari pretresaju kada odlaze na smenu, tako da je zasigurno dovoljno dokaza da se ti ljudi osude", kaže Kesar, dodavši da će ovim suđenjem, pravda samo djelimično biti zadovoljena.

On je naglasio da je general Krstić i dalje suočen sa ozbiljnim problemima, jer ga malo-malo prebacuju iz jednog zatvora u drugi, a u zatvorima i po nekoliko puta mijenjaju mu ćeliju. Istovremeno, Krstić ima ogromnih problema i sa dobijanjem pisama, štampe, ali i zdravstvenom zaštitom koju bukvalno kao da nema, naglašava ovaj ugledni advokat, dodajući da je za običnu protezu za nogu čekao punih pet godina.

Ovaj advokat kaže i da je neshvatljiv dosadašnji odnos zatvorskih vlasti prema generalu Krstiću. "Krstić je jedno vreme bio smešten na drugom spratu zatvora, a kako je invalid bez jedne noge on je svaki dan morao da silazi do menze koja je u prizemlju, a zatim da balansira sa poslužavnikom kako bi se vratio nazad. Ali, to je samo jedan od najblažih primera maltretiranja", zaključuje ovaj ugledni advokat.

Haški tribunal izrekao je generalu Krstiću kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog pomaganja u zločinu u Srebrenici i on tu kaznu izdržava od 2004. godini u Velikoj Britaniji.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE