• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objedinjavanje funkcija šefa delegacije EK i predstavnika EU

Ketrin Ešton zatražiće da EU u BiH pošalje ambasadora koji bi objedinio funkcije šefa delegacije Evropske komisije i specijalnog predstavnika EU.

 Objedinjavanje funkcija šefa delegacije EK i predstavnika EU Izvor: MONDO

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton zatražiće za sedam dana da EU u BiH pošalje ambasadora koji bi objedinio funkcije šefa delegacije Evropske komisije i specijalnog predstavnika EU, a koji bi trebalo da raspolaže instrumentima za "omekšavanje" tvrdokornih domaćih političara, piše "Pres" pozivajući se izvor blizak kancelariji EUSR u Sarajevu.

Ti instrumenti uključivali bi ekonomske sankcije prema pojedinim dijelovima zemlje, zabranu putovanja u zemlje EU, kao i sve druge vidove kazni, izuzev smjenjivanja političara, što je ovlaštenje koje bi zadržao OHR.

Plan, za koji je Eštonova već dobila podršku američke administracije i britanske vlade, predviđa da novi ambasador EU preuzme od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka sve poslove u vezi sa evropskim integracijama, dok bi Incko i OHR ostali u BiH sve dok domaći političari ne usvoje ustavne promjene i zakone neophodne za podnošenje kandidature za članstvo u EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE