• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U FBiH ćetiri puta veće dnevnice nego u RS

Zaposleni u institucijama Federacije BiH od ove godine primaju dnevnice od 80 KM za putovanja unutar zemlje.

 U FBiH ćetiri puta veće dnevnice nego u RS Izvor: MONDO

Ovim je oboren rekord zaposlenih u institucijama BiH sa dnevnicama od 50 KM, dok se u RS isplaćuje 20 KM, što je četiri puta manje u odnosu na drugi entitet.

Osnovna dnevnica za službena putovanja državnih službenika FBiH unutar zemlje u prošloj godini bila je 48 KM, pišu "Nezavisne novine".

Prema uredbi federalne vlade, dnevnica se predsjednicima i potpredsjednicima FBiH lani uvećavala za 25 odsto u odnosu na osnovni iznos od 48 KM, premijeru i njegovim zamjenicima za 20 odsto, ministrima za 15 odsto, a funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima za 10 odsto. Prema ovoj uredbi, sada je dnevnica 10 odsto od prosječne plate u FBiH, koja je oko 800 KM.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo za dnevnice je lani utrošio 8.220 KM, a potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić 3.597 KM, od čega se na putovanja u inostranstvo odnosi 837 KM.

Poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prošle godine isplaćene su 14.293 KM za dnevnice, što po poslaniku prosječno iznosi 246 KM. Delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH je za dnevnice isplaćeno 16.730 KM, odnosno u prosjeku 170 KM po delegatu.

U Birou za odnose s javnošću Vlade RS kažu da dnevnice za putovanja unutar BiH iznose 20 KM, dok su za putovanja izvan zemlje znatno veće.

Zaposlenima u osam od ukupno 16 ministarstava u Vladi RS prošle godine je za dnevnice za putovanja unutar BiH i u inostranstvo isplaćeno 721.768 KM.

Za zaposlene u MUP-u RS u ovu svrhu je isplaćeno 602.780 KM, što predstavlja više nego za dnevnice preostalih sedam ministarstava koja su dostavila podatke. "Napominjemo da MUP RS ima 6.808 zaposlenih", rekla je Mirna Šoja, portparolka MUP-a RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE