• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokazi o upotrebi hemijskog oružja u BiH?

U BiH prisutno mnogo instruktora iz Sirije i Libije koji snage Armije BiH obučavaju za spravljanje i korištenje hemijskog oružja, piše "Fokus".

 Dokazi o upotrebi hemijskog oružja u BiH? Izvor: MONDO

U povjerljivom izvještaju o dešavanjima na sjeveroistoku BiH tokom proteklog rata, koji je sačinila jedna zapadna bezbjednosna agencija, navedeno je i to da je u BiH prisutno mnogo instruktora iz Sirije i Libije koji snage Armije BiH obučavaju za spravljanje i korištenje hemijskog oružja.

Sarajevo se, navodi se dalje u tom dokumentu, već oslanja na islamske mreže da isporuče "vrijedne tovare", nervne otrove iz Sirije u aviobazu Dubrave, kod Tuzle.

"Ofanzivna upotreba hemijskog oružja i posebno punjenje municije hlorom bilo je u sastavnom dijelu vojne pripreme. Budući da je materijal već ranije donesen na front, komandant Drugog korpusa, general Sead Delić, izdao je detaljne instrukcije i naređenja. Odlučeno je da ih, ako srpske snage napadnu slobodnu teritoriju Brčkog, ne zaustavljaju odmah, već prvo upozore s malom količinom hlora i drugim veoma opasnim hemijskim otrovima, a zatim iz velikih kontejnera, od kojih je svaki imao po nekoliko tona takvih supstanci", navedeno je u izvještaju.

U izvještaju se ističe da su kontejneri bili pozicionirani blizu mjesta gdje bi trebalo da se aktiviraju. Komandant Drugog korpusa je upozorio civile na privremeno okupiranoj teritoriji da će", ako se napadi četničkih monstruma nastave, biti u ozračenoj zoni zbog korištenja hlora i drugih hemijskih supstanci i da krive agresorske lidere".

Ratni načelnik Štaba Pete kozarske brigade Vojske Republike Srpske Ostoja Barašin potvrdio je da su pripadnici njegove brigade u tri navrata tokom 1994. godine bili izloženi dejstvu bojnih otrova, ispaljenih s položaja Armije BiH u Maoči.

Strani posmatrači, međutim, nisu mogli u potpunosti da ignorišu informacije s terena, tako da su u rejonu sela Boškovići, kod Zvornika, evidentirali dejstva hemijskim oružjem, koja su opisali kao izuzetno surova.

Šef Katedre odbrane na beogradskom Fakultetu bezbednosti Milan Mijalkovski rekao je da su se strani mudžahedini i njihovi domaći sledbenici, prije svih vehabije, dobro zakopitili na područjima gde je i prije rata postojala jaka hemijska industrija (okolina Maglaja, Zenice, Tuzle), pa bi službe bezbjednosti morale da pročešljaju svaki pedalj tih mjesta, jer se ne smije čekati da ekstremisti naprave prvi korak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE