• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK-u dati ovlaštenje da raspiše vanredne izbore

Centri civilnih inicijativa (CCI) BiH zalažu se da OHR nametne izmjene Izbornog zakona BiH, u koji bi bile ugrađene odredbe o sankcijama za neformiranje vlasti u BiH, ali i o raspisivanju vanrednih izbora.

 CIK-u dati ovlaštenje da raspiše vanredne izbore Izvor: MONDO

Projekt-menadžer CCI-ja Adis Arapović pojasnio je da Parlament Federacije BiH, koji bi to mogao da učini, ali još nije konstituisan, ovlašćenje za raspisivanje vanrednih izbora treba dati Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

On napominje da bi CIK-u trebalo dati tu nadležnost i u slučaju da je konstituisan Parlament, jer on to ne bi htio uraditi.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik u BiH treba da uskrati plate izabranim predstavnicima na onim nivoima na kojima vlast nije formirana, a odgovornim političkim partijama zabraniti isplate novca iz budžeta.

"Jedan od načina da ova situacija bude djelimično ublažena jeste jasna sankcija prema onima koji su odgovorni. OHR, dakle, može da napravi moratorijum na plate poslanika na nivoima gdje vlast nije formirana, donese izmjene Izbornog zakona i zaprijeti vanrednim izborima, bar ograničenim, tamo gdje vlast nije formirana, te uskrati finansiranje stranaka iz budžeta", pojasnio je Arapović.

On smatra da ova kriza, ako bude nastavljena, može da posluži kao ozbiljan argument zagovornicima raspada zemlje, jer će na ovaj način pokušati da dokažu da BiH nije održiva zato što ne može da bude formirana vlast - prenosi "Dnevni avaz".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE