• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Funkcioneri potrošili deset miliona na telefoniranje

Funkcioneri i službenici institucija BiH potrošili su za godinu dana na telefoniranje i poštanske usluge 10,3 miliona KM, utvrdila je Kancelarija za reviziju BiH.

 Funkcioneri potrošili deset miliona na telefoniranje Izvor: MONDO

Funkcioneri i činovnici su, pored svakodnevnih višesatnih telefonskih razgovora, na račun poreskih obveznika čak dopunjavali i pripejd telefone svojoj rodbini - piše današnji "Pres".

Kontrolom poslovanja državnih institucija i agencija u 2009. godini najveće telefonske račune napravila je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ i to više od dva miliona KM, potom Ministarstvo inostranih poslova - milion KM.

Kada je riječ o pojedincima, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić je za godinu dana telefoniranja potrošio 15.000 KM.

Prema zvaničnim podacima, institucije BiH su tokom 2009. godine potrošile čak 4,4 miliona KM za fiksne telefone. Kada je riječ o upotrebi mobilnih telefona, funkcioneri i službenici potrošili su više od 2,2 miliona KM. Na internet je potrošeno više od 850.000 KM, a za slanje službene pošte dva miliona KM.

Šef Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego rekao je da je stanje alarmantno i da se troškovi telefoniranja, kao i drugi nepotrebni izdaci, moraju skresati. "Uočeno je da se činovnici i funkcioneri krajnje nonšalantno odnose prema novcu iz budžeta. Nakon sprovedene revizije preporučili smo da se u svakoj državnoj instituciji uvede obaveza provjeravanja listinga kako bismo se ubuduće lakše mogli uvjeriti da se telefoni koriste isključivo u službene svrhe", rekao je Šego.

On je dodao da je problem i to što se službeni telefoni ne dijele samo višim činovnicima, kojima su vjerovatno i potrebni, nego i nižerangiranim službenicima bez racionalnog objašnjenja zašto se to radi.

„Broj korisnika takvih telefona je ogroman, baš kao i troškovi. Poseban problem je i nepostojanje jasnih ograničenja njihove upotrebe. Ako žele da bvudu racionalni, institucije bi pod hitno morale da ograniče broj potrošenih impulsa i da se strogo pridržavaju pravila kako se ne bi ponavljala ovakva situacija i uludu trošio budžetski novac", zaključio je šef Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE