• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić zadovoljan odlukom suda

Odbrana bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića neće tražiti dodatni prekid postupka iako joj je sudsko vijeće odobrilo suspenziju na šest sedmica.

 Karadžić zadovoljan odlukom suda Izvor: MONDO

U međuvremenu odbrana je od Tužilaštva primila i dodatni potencijalno oslobađajući materijal - objavljeno je danas u Haškom tribunalu.

Odbrana je predala svoj 41. podnesak kojim od sudskog vijeća traži da utvrdi da je došlo do kršenja pravila o obavezi objelodanjivanja, navodeći da joj je 10. februara predat intervju sa nekadašnjim službenikom MUP-a RS, koji je u posjedu Tužilaštva od 2005. godine.

U tom intervjuu, kako se precizira, svjedok je rekao da je "1992. godine Ministarstvo hapsilo pripadnike paravojnih trupa i policajace koji su počinili zločine".

"Prema transkriptu intervjua, svjedok je obavijestio Tužilaštvo da su vlasti tražile da budu spriječeni zločini pripadnika paravojnih trupa, da oni budu protjerani sa područja i da hapšeni. On je, takođe, naznačio da su vlasti činile korake da se obuče dobrovoljci u policiji, a da se policajcima koji su počinili zločine sudi", navodi se u podnesku.

Odbrana ističe da se oslobađajuća priroda materijala ogleda u tome što "pobija tvrdnje iz optužnice da su paravojne trupe i njihovi lideri bili dio udruženog zločinačkog poduhvata sa Karadžićem, ministrom policije Mićom Stanišićem i ministrom pravde Momčilom Mandićem. Materijal takođe opovrgava tvrdnje da je Karadžić odgovoran jer je propustio da kazni počinioce", navodi se u podnesku.

Odbrana ukazuje da je ovaj materijal morao da joj bude dostavljen prije svjedočenja Momčila Mandića, kako bi Karadžić o tome mogao da ga unakrsno ispita.

"Imajući u vidu da je vijeće odobrilo prekid suđenja od mjesec i po dana, zbog kasnog objelodanjivanja potencijalno oslobađajućeg materijala, odbrana sada neće tražiti dodatno vrijeme, već će kasnije procijeniti da li će tražiti da se Mandić ponovo pozove, radi dodatnog svjedočenja", navodi se u podnesku.

Glavni pretres u postupku protiv Karadžića nastavljen je svjedočenjem generala Ruperta Smita, posljednjeg komandanta Unprofora u BiH, koga će optuženi ispitivati još dva i po sata.

Odbio da svjedoči protiv Karadžića pa optužen

Haški tribunal optužio je sarajevskog profesora Berka Zečevića za nepoštovanje suda, zato što je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

Zečević je prošlog petka uhapšen u Sarajevu, po nalogu Tribunala.

Predsjedavajući sudija O Gon Kvon rekao je, na početku današnjeg zasjedanja suda, da je pretresno vijeće 11. januara izdalo obavezujući nalog (subpoena) za svjedočenje Zečevića.

Zečević, koji je trebalo da bude svjedok optužbe, nije se pojavio pred Tribunalom u vrijeme određeno obavezujućim nalogom, poslije čega je pretresno vijeće odlučilo da ga optuži za nepoštovanje suda, kazao je sudija Kvon.

Tribunal je jutros odlučio da, na zahtjev Karadžića, ukine oznaku povjerljivosti sa optužnice protiv Zečevića, naloga za hapšenje i drugih dokumenata.

Profesor tehnološkog fakulteta u Sarajevu, Zečević je pred Tribunalom kao vještak optužbe svjedočio na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Stanislavu Galiću.

Tema njegovog svjedočenja bile su dvije eksplozije na pijaci Markale u kojima su 1994-95 poginule i ranjene desetine građana Sarajeva.

Zečević, koji je učestvovao u istragama koje su bosanske vlasti sprovele poslije eksplozija, posvjedočio je da su granate bile ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske.

Bivši predsjednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, uključujući i eksplozije na Markalama; genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE