• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Širom RS obilježen Dan boraca

U većini gradova RS polaganjem vijenaca i služenjem parastosa obilježen je Dan boraca RS.

 Širom RS obilježen Dan boraca Izvor: MONDO

U hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas su služeni liturgija i parastos povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, a potom su položeni vijenci na spomen obilježje poginulim borcima VRS na groblju Sveti Pantelija i na spomen kosturnicu.

Vijence su položili predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Vlade Aleksandar Džombić, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar rada i boračko invalidske zaštite Petar Đokić i predstavnici republičke Boračke organizacije.

Obilježavanje Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS biće završeno svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci u 13 časova.

Polaganjem vijenaca na spomenik za 1.080 boraca koji su poginuli u proteklom ratu u Zvorniku je danas obilježen 15. februar - Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i opštine Zvornik.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dragan Milošević rekao je da su sjećanja na poginule borce uvijek prisutna, ne samo u dane kada se obilježavaju značajni datumi.

"Obilježavajući ovaj dan prilika je da se poklonimo sjenima onih u čiju je čast izgrađen ovaj spomenik, koji dovoljno govori koliko je srpski narod nastradao braneći svoju nejač i ognjišta u odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Milošević.

On je izrazio očekivanja da će u narednom periodu biti popravljen materijalni status i ugled boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, dodavši da je Republika Srpska, koju su stvorili borci, garant opstanka i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima.

I Boračka organizacija Pala danas je parastosom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima počela obilježavanje Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina istakao je da je ovo prilika da se na Sretenje Gospodnje sjetimo više od 20 000 poginulih boraca koji su ugradili svoje živote u stvaranje RS, oko 38.000 ratnih vojnih invalida i velikog broj demobilisanih boraca koji su "sada na dnu društvene ljestvice".

"Platili smo to skupom cijenom i zahvaljujući mudrosti i odlučnosti nije nam se desio planirani genocid u 20. vijeku. Poterebno je da RS gradimo po mjeri naroda i boraca", rekao je on i dodao da je potrebno riješiti još puno problema, jer se RS mora adekvatno odužiti svojim braniocima i svojim stvaraocima.

Parađina je naglasio da su neka pitanja kvalitetno riješena, kao što je stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

"Boračka organizacija Republike Srpske, u saradnji sa vlastima, uspjela je da napravi značajne pomake, prije svega realizacijom Programa potpunog stambenog zbrinjavanja koji je ocijenjen kao kapitalan, ne samo za ovu organizaciju i njene korisnike, već i za samu Srpsku", istakao je Parađina.

Prema njegovim riječima, neka pitanja tek treba da se riješe među kojima je prioritet status demobilisanih boraca koji su u najtežem položaju. Parađina je rekao da je poseban problem zapošljavanje djece poginulih boraca, njihovo školovanje i obezbjeđivanje stipendija.

Majka poginulog borca Zorka Čečar rekla je da svake godine dolazi i dolaziće dok mogne da obilježi današnji dan. "Za mene ovo puno znači kada vidim da naša djeca, koja su svoje živote dala za RS, nisu zaboravljena", rekla je ona.

Borac Vojske RS Dragan Lučić istakao je da Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata treba da obilježavaju i naredne generacije, da nauče i znaju da je RS plaćena krvlju mnogih boraca. Lučić je rekao da se vrijedilo boriti za slobodu i RS, ali da je standard boraca danas na najnižem nivou poslije penzionera, zbog čega je potrebno obezbijediti posao svim demobilisanim borcima.

U Kotor Varoši je danas, povodom Dana boraca Republike Srpske, u Spomen-sobi položeno cvijeće, zapaljene svijeće i služen parastos za poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pomenu su prisustvovale porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, predstavnici lokalne zajednice i građani, a jerej Živko Ilić naglasio je da današnji praznik treba da bude najveća utjeha svima onima koji su ožalošćeni u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i da im Gospod Bog da snage, ne da prebole svoje najmilije, nego da im ublaže bol i tugu.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović čestitao je Dan boraca i istakao da će biti položeno cvijeće na izgrađena spomen-obilježja i biće posjećeno šest porodica boračkih kategorija i uručiće im prigodne poklone.

Povodom Dana boraca načelnik opštine Nedeljko Knežević rekao je da je opština, iako nerazvijena i sa skromnim budžetom, uz pomoć Vlade RS izgradila u prethodne tri godine dvije zgrade za smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, čime je najvećim dijelom riješen problem smještaja ovih kategorija.

Prema njegovim riječima, ostaje u narednom periodu da se dodjelom jednokratne pomoći i građevinskog materijala zbrinu i neobuhvaćene kategorije.

"Opština iz skromnog budžeta izdvaja 35.000 KM za funkcionisanje Boračke organizacije i 70.000 KM za kapitalne i ostale pomoći porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida", rekao je Knežević i dodao da u narednom periodu ostaje da se pomognu i ostale kategorije, ratni vojni invaalidi i svi borci na području opštine.

On je naglasio da opština uz pomoć Vlade RS može nadoknaditi velika materijalna razaranja koja je pretrpjela, ali da ne može nadoknaditi ljudske gubitke, s obzirom da je 305 boraca poginulo za slobodu Kotor Varoši.

U crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci i ostalim pravoslavnim hramovima na području opštine danas je, povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, služen parastos poginulim borcima sa ovog područja.

Delegacija opštinske Boračke organizacije položila je vijence na Spomen-česmu kod groblja u Brestovčini, a predstavnici 44 mjesne boračke organizacije položili su vijence i cvijeće i na ostala obilježja poginulim borcima VRS na području opštine Gradiška.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška Dragan Glamočanin istakao je da boračka populacija danas živi teško, te napomenuo da je do 2009. godine mnogo učinjeno, ali da je prošle godine došlo do "značajne erozije prava boračkih kategorija u dijelu zakona o penzionom i invaliskom osiguranju boračkih kategorija".

On je izrazio očekivanje da će materijalni status boračkih kategorija biti poboljšan u narednom periodu, ističući da su Republiku Srpsku stvorili borci, koji su garant njenog opstanka, ali i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

"Sa područja opštine Gradiška i opština odakle su izbjegle porodice 536 boraca dalo je život za slobodu i RS", rekao je Glamočanin.

Boračka organizacija iz Rogatice obilježila je Dan boraca služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u spomen kapeli podignutoj za 287 poginulih boraca u odbrambeno otadžbinskom rata sa područja ove opštine.

Vijence su položile delegacije Boračke organicacije i opštine Rogatica, u prisustvu porodice poginulih boraca, demobilisanih boraca i predstavnika privrednog i političkog života opštine.

Predsjednik Odbora poginulih boraca Boro Ćebić rekao je da je stambeno nezbrinuto osam porodica poginulih boraca i RVI do četvrte kategorije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE