• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neustavan novi Zakon o službi u OS BiH

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je da Dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama nije u skladu sa Ustavom BiH.

 Neustavan novi Zakon o službi u OS BiH Izvor: MONDO

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je Srni da Dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama nije u skladu sa Ustavom BiH jer jedino entitetski penzioni fondovi mogu vršiti penzionisanje.

Marjanac smatra da je ovaj zakon, kojim se definiše pravo na penzionisanje nakon službe u OS, donesen sa čisto političkim motivima, radi dobijanja glasova na izborima.

"Prije donošenja zakona Ministarstvo odbrane dalo je negativan stav o tome, jer za implementaciju nisu bila obezbijeđena sredstva. Ministarstvo finansija i Savjet ministara su, takođe, imali negativan stav", naveo je Marjanac.

On je izrazio sumnju da će nadležne institucije Republike Srpske napraviti izmjene Zakona o PIO RS kako bi taj zakon bio usaglašen sa novim Zakonom u službi u OS BiH, te sumnju da će se vojnici iz RS moći penzionisati dok se ne izmijeni zakon na entitetskom nivou.

"Nije stvar entiteta hoće li to prihvatiti. U zakonu stoji da će se na nivou BiH obezbijediti ta sredstva, što još nije učinjeno", rekao je Marjanac.

Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu za sutra je najavljeno okupljanje oko 1 500 vojnika otpuštenih iz službe u Oružanim snagama BiH u znak nezadovoljstva što ministar finansija BiH Dragan Vrankić nije potpisao protokol o refundiranju novca za penzionisanje otpuštenih vojnika.

Otpušteni vojnici namjeravaju i da blokiraju ulaz u Sarajevo učesnicima Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, koje bi na olimpijskim planinama trebalo da bude održano od 21. do 26. februara, a najavljena je i mogućnost podnošenja tužbi protiv nadležnih.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH juče je saopšteno da u tom ministarstvu postoji želja i volja da se u zakonskim okvirima pomogne u rješavanju problema pripadnika Oružanih snaga BiH koji su stekli pravo na penziju, ali da to može biti učinjeno jedino zajedničkim djelovanjem, za šta je potrebno i vremena i strpljenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE