• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djeca i po deset godina neprijavljena

U Sarajevu postoje slučajevi da djeca po deset godina nemaju prijavljen lični identitet, iako su roditelji dužni da prijave ime u roku 60 dana.

 Djeca i po deset godina neprijavljena Izvor: MONDO

"Najviše takvih slučajeva zabilježeno je među Romima", izjavila je koordinator Udruženja "Vaša prava" iz Sarajeva Edita Avdibegović.

U slučaju da roditelji ne prijave lično ime djeteta u zakonskom roku, postupak određivanja ličnog imena vrši se putem nadležne policijske uprave.

Roditelji kao jedan od razloga neprijavljivanja imena djece navode da nemaju otpusno pismo od klinike jer nisu platili troškove porođaja, ali iz Matičnog ureda ističu da se djeca ne upisuju na osnovu otpusnog pisma nego na osnovu izvještaja o rođenju djeteta, piše "Dnevni avaz".

Iako u Udruženju "Vaša prava" ne smatraju da je sankcija najbolji način da roditelji počnu izvršavati svoje zakonske obaveze, Avdibegović je rekla da je Parlamentu Federacije BiH, po ugledu na zakon donijet u Republici Srpskoj (RS), upućen prijedlog za uvođenje novčanih kazne za nepoštovanje ovih obaveza.

 U RS je predviđena novčana kazna od 50 do 150 KM ukoliko odgovorna osoba u propisanom roku ne prijavi rođenje djeteta ili ne odredi lično ime novorođenčeta. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE