• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šamaranje radnika ne smije se ponoviti

Džombić i Mišićeva, nakon incidenta u Kotor Varoši, gdje je direktor ošamario radnicu, poručili da se šamaranje radnika nikada više ne smije ponoviti.

 Šamaranje radnika ne smije se ponoviti Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić i predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić poručili su da se događaj u kotorvarškom preduzeću "Dermal", čiji vlasnik je ošamario radnicu, nikada više ne smije ponoviti.

"To se više nikada ne smije ponoviti, bez obzira na nesuglasice. Resorni ministar već ima zakazan sastanak sa direktorom ili vlasnikom preduzeća. Imamo informaciju da je prekršen Zakon o radu, a on se mora poštovati", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

Premijer RS rekao je da će na osnovu tog sastanka donijeti određene odluke i poručio da se i u ovom, i u svim drugim preduzećima, zakoni moraju poštovati, a posebno Zakon o radu.

Mišićeva je rekla da je Sindikat odmah stao u zaštitu radnice i naglasila da će istrajati do samog okončanja spora i njenog povratka na posao, makar i fizičkim ulaskom u fabriku.

"Vlasnik `Dermala` je fizički nasrnuo na radnicu, pod pritiskom izveo radnike pred opštinu da protestuju protiv žene, radnice i majke kojoj je jedini grijeh bio to što je odbila da radi prekovremeno, tražila pravo na godišnji odmor i što je kao misaono, slobodno biće rekla da želi biti član sindikata i tražiti poštovanje zakona i kolektivnog ugovora", rekla je Mišićeva.

Ona je osudila manipulaciju radnicima zbog koje su danas bili primorani da protestuju, ocjenjujući da je to "poslodavačko dno".

Radnici fabrike "Dermal" iz Kotor Varoši danas su se pred opštinskom upravom obratili predstavnicima lokalne zajednice sa zahtjevom za rješavanje nastalih problema da bi im se omogućilo da nastave sa radom.

Nakon što je direktor fabrike "Dermal" juče donio odluku o otkazu ugovora o radu za 155 radnika zbog toga što se, kako je naveo, u posljednjih godinu dana, a posebno posljednja tri dana, protiv preduzeća vodi institucionalna i medijska satanizacija, radnici su danas u 11.00 časova prekinuli rad.

Nakon razgovora koji su vodili predstavnici radnika sa načelnikom opštine Nedeljkom Kneževićem, kojem je prisustvovao i direktor "Dermala" Radenko Bubić, radnicima je poručeno da idu kući, a da će o nastavku rada biti obaviješteni.

Bubić, kojeg je prošle sedmice predsjednica Sindikata "Dermala" Zdravka Ilić optužila za fizički napad, tvrdi da se "vodi medijska diskriminacija protiv njega bez ikakvih dokaza", te da pod ovim uslovima nije u stanju produžiti ugovore sa strateškim partnerom, iako je bilo planirano da u ovoj godini bude zaposleno novih 60 radnika.

(Srna/Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE