• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srpske otplaćuje kredit "Željeznica RS"

Vlada RS nastaviće da otplaćuje kredite "Željeznica RS". Do sada otplaćeno 16 miliona KM, a ove godine biće otplaćeno još 10 miliona KM.

 Vlada Srpske otplaćuje kredit "Željeznica RS" Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je danas da su ga sindikati "Željeznica RS" uvjerili da žele pristupiti restrukturisanju preduzeća, što znači da će Vlada RS nastaviti otplaćivati kredite preduzeća i istakao da je do sada otplaćeno 16 miliona KM, a da će ove godine otplatiti još 10 miliona KM.

Vlada RS je, objasnio je Džombić, preuzela obavezu da pruži podršku za zaduženja "Željeznica RS" i isplate 40 odsto dugovanja od 21 milion KM, odnosno oko devet miliona KM, da bi se imirile obaveze iz prethodnog perioda.

"To znači da smo u smislu čišćenja bilansa, odnosno knjiženja gubitaka na teret kapitala, spremni da izvršimo dokapitalizaciju `Željeznica` u iznosu naših potraživanja i omogućimo likvidnost preduzeća za naredni period. Svi zajedno, sa rukovodstvom i sindikatima, moramo da se odredimo u kom pravcu bi se preduzeće razvijalo i na koji obim usluga treba da se usmjeri u narednom periodu", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da "Željeznice" u teretnom saobraćaju ostvaruju dobit, a gubitak u putničkom, zbog čega je bitno odrediti se prema intenzitetu tog saobraćaja i kako pokriti gubitak u narednom periodu.

"Svi smo saglasni da se pristupi izradi novog pravilnika o sistematizaciji, da se utvrdi kvalifikovanost i eventualni višak radnika", kaže Džombić.

Džombić je naveo da postoji kredit od 16 miliona KM, koji bi služio za popravku lokomotiva i neophodne servise.

"Prethodno su `Željeznice` od Vlade tražile garanciju da bi raspisale tender i izabrale nekog od izvođača. Sada su tražile da mi i dalje garantujemo za taj kredit, a da se servis izvrši u sopstvenim radionicama, što je čak i povoljnije", napomenuo je predsjednik Vlade RS.

Džombić je rekao da su "Željeznice" na korak do stečaja, da njihov akcijski kapital iznosi oko 250 miliona KM, od čega je 148 miliona KM akumuliranog gubitka, te napomenuo da je riječ o naslijeđenim problemima koje traju godinama.

On je naveo da je svake godine evidentan dodatni gubitak od 20 miliona KM, a potraživanja iznose 13 miliona KM.

"Dugovanja iznose oko 113 miliona KM, dugoročne obaveze oko 150, a kratkoročne obaveze su oko 60 miliona KM. Sa stanovišta analize bilansa, to je jedna, vrlo teška, situacija. Ali, dobio sam juče uvjeravanja od svih sindikata da svi oni žele, veoma ozbiljno, da pristupe restrukturisanju preduzeća i da se napravi zaokret u funkcionisanju `Željeznica`", naveo je Džombić.

On je rekao da će "Željeznice" otići u stečaj, ako se nastavi raditi kao do sada.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE