• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzije zarađene u FBiH čeka 28.864 građana

Ustavni sud BiH razmatraće apelaciju Fonda PIO RS zbog neisplaćivanja penzija ljudima koji žive u Srpskoj, a to pravo su ostvarili u FBiH.

 Penzije zarađene u FBiH čeka 28.864 građana Izvor: MONDO

Ustavni sud BiH na plenarnoj sednici 25. i 26. marta razmatraće apelaciju Fonda PIO Republike Srpske (RS) po pokrenutim postupcima protiv federalnog Zavoda PIO/MIO zbog neisplaćivanja penzija ljudima koji žive u Srpskoj, a to pravo su ostvarili u FBiH, potvrdio je direktor registra Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Federalni zavod duguje Fondu PIO RS čak 545 miliona KM, a u Srpskoj sada živi 28 864 osoba koje su pravo na penziju stekle u FBiH, a primaju je iz Fonda PIO RS, pišu "Večernje novosti".

U Fondu PIO RS navode da je riječ o velikoj nepravdi, jer federalne vlasti uporno ignorišu međunarodne standarde u ovoj oblasti i princip po kojem se penzije isplaćuju tamo gdje su i stečene.

U njihovu korist govori i presuda Suda za ljudska prava u Strazburu iz 2007. godine u predmetu "Karanović protiv BiH", prema kojoj status raseljene osobe ne može biti opravdanje za različito postupanje, a ta presuda je pravni osnov za sve druge koji penziju primaju od Fonda PIO RS.

Zbog ovih opstrukcija, federalni Zavod PIO/MIO prijavljen je Evropskom komitetu za nadgledanje izvršavanja presuda suda u Strazburu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE