• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na marku zaposlenom,državi 75 feninga

Na svaku isplaćenu marku zaposlenom u FBiH posladavci moraju uplatiti u budžet 70 feninga fiskalnih nameta i zavisno do kantona i opštine.

 Na marku zaposlenom,državi 75 feninga Izvor: MONDO

Pored toga još četiri do pet feninga parafiskalnih - izjavio je Srni direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

"To je ogromno opterećenje koje zaista onemogućava novo zapošljavanje i razvoj. Mi smo ranije, prije povećanja poreza i doprinosa, u našim aktivnostima i razgovorima sa federalnom Vladom, isticali dobar primjer iz Republike Srpske i tražili da se ujednače ti uslovi", rekao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, poslodavci iz FBiH pred kraj prošle godine ostali su frapirani činjenicom da su u Srpskoj ti nameti - porezi i doprinosi povećani, uz protivljenje i Unije poslodavaca RS, a i sindikata.

"Uprkos negativnom stavu Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, Vlada je taj zakon pustila u proceduru i on je izglasan. Mislim da je to pogubno, i sigurno je da će se štetne posljedice toga osjetiti već tokom ove godine", smatra Pandurević.

On je istakao da javnu potrošnju u BiH treba staviti pod kontrolu, a ne da svakih par godina zemlja pozajmljuje novac od Međunarodnog monetarnog fonda, da bi se "krpile" rupe u budžetima, te dodao da svaka odgovorna vlada mora o tome voditi računa.

"Javna potrošnja je jedna vreća bez dna. Njima kad zatreba novca, oni povećaju namete i uzimaju od onih od kojih misle da mogu uzeti, ali ne razmišljaju da će poslodavac, da bi sebe zaštitio, morati ili da smanji plate ili da otpusti jedan broj zaposlenih, a da ne govorimo o društvenom i ekonomskom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta", naveo je Pandurević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE