• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zečević otputovao u Hag

Vještak balističke struke univerzitetski profesor Berko Zečević otputovao je oko 10.00 časova sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Hag.

 Zečević otputovao u Hag Izvor: MONDO

Tamo bi trebalo da svjedoči na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

"Profesor je u avionu i ide bez lisica. Ne tretiraju ga kao kriminalca", rekao je Srni Zečevićev advokat Duško Tomić.

Haški sud izdao je naredbu za krivično gonjenje Zečevića zbog odbijanja da svjedoči na suđenju Karadžiću.

Tomić je rekao da ima informaciju da će Tužilaštvo Haškog suda povući optužnicu protiv Zečevića i da će na osnovu medicinskih nalaza i mišljenja i medicinske struke on svjedočiti koliko mu to zdravlje bude dozvoljavalo.

"Neizvjesno je kada će on da svjedoči. To će zavisiti od niza okolnosti, prije svega od mišljenja ljekarske komisije", istakao je Tomić.

Današnje prebacivanje Zečevića u Haški suda bilo je dovedeno u opitanje jer je navodno bio bez pasoša, koji je naknadno pronađen.

U Ambasadi BiH u Holandiji rekli su da za ovakav proces nije ni potrebna putna isprava.

Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i balistički vještak. Prije rata u BiH radio je u Centru za istraživanje i razvoj fabrike "Pretis", koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne municije i avionskih bombi.

On je u Hagu, kao ekspert Tužilaštva, svjedočio na suđenjima bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i generalima Vojske RS Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću i, kao svjedok o činjenicama, na suđenju prvom predsjedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku.

Zečevića je u petak, 11. februara, u njegovom stanu u Sarajevu uhapsila Sudska policija Suda BiH, po nalogu Haškog tribunala. Sud BiH je Zečeviću odredio pritvor do izručenja Tribunalu.

Zečević je prisustvovao 5. februara na skupu povodom obilježavanja godišnjice staradnja na Markalama. On je tada rekao da o Markalama "ima više istina i da se za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama".

Vještak Berko Zečević, koji je optužen za nepoštivanje Haškog tribunala, mogao bi da bude oslobođen optužnice ukoliko se odluči da ipak svjedoči u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekli su danas Srni zvaničnici Suda i Tužilaštva.

Komentarišući izjavu Zečevićevog advokata Duška Tomića da "ima informaciju da će optužnica biti povučena", savjetnik glavnog tužioca Frederik Svinen rekao je Srni da će "odluku o tome donijeti sudsko vijeće".

"Tužilaštvu je u interesu da Zečević svjedoči što prije", dodao je Svinen.

Na pitanje da li Zečević dolazi u Hag kao svjedok ili kao optuženi, portparol sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić rekla je Srni da Sudsko vijeće može da donese odluku da optužnicu za nepoštivanje suda povuče, ukoliko Zečević promijeni svoju raniju odluku.

Jelačićeva je na redovnom brifingu za novinare potvrdila da se Zečevićev dolazak očekuje u Hagu, a da će datum njegovog izjašnjavanja o krivici biti naknadno saopšten.

Ukoliko bi mu se sudilo i utvrdila krivica, Zečević bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do sedam godina ili novčanu kaznu do 100.000 evra, a mogu biti izrečene i obje kazne.

Zečević je trebalo da na suđenju Karadžiću svjedoči 2. februara, ali je odbio da dođe u Hag, uprkos nalogu Sudskog vijeća, navodeći da je "već pet puta bio u Hagu i svjedočio na četiri suđenja, da je njegova saradnja sa Tribunalom bila na štetu njegove karijere, da ga Tužilaštvo nije valjano tretiralo tokom saradnje s Tribunalom i da je prošle godine imao operaciju na kičmi, zbog koje ima bolove ukoliko predugo sjedi".

Berko Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i balistički vještak. Prije proteklog rata u BiH radio je u Centru za istraživanje i razvoj fabrike "Pretis", koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne municije i avionskih bombi.

Kao ekspert Tužilaštva, on je u Tribunalu bio svjedok na suđenjima Slobodanu Miloševiću i generalima Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću i svjedok o činjenicama, na suđenju Momčilu Krajišniku.

Sudska policija Suda BiH je po nalogu Haškog tribunala uhapsila Zečevića u petak, 11. februara, u njegovom stanu u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE