• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peticija “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”

Udruženja hrvatskih ratnih veterana organizovala su na Trgu Krajine u Banjaluci potpisivanje peticije pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH".

 Peticija “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”  Izvor: MONDO

Udruženja hrvatskih ratnih veterana, zajedno sa civilnim udruženjima i organizacijama iz svih segmenata hrvatskog društva, organizovala su na Trgu Krajine u Banjaluci potpisivanje peticije pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH", kako bi ukazali na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

"U želji za ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda, kao i ostalih građana na prostoru BiH, svjesni važnosti implementacije stvarnih izbornih rezultata, naša udruženja će ukazati na neravnopravnost koja se ogleda u nepostojanju ustavnih rješenja koja osiguravaju punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost sva tri naroda u BiH i svakog građanina na cijeloj teritoriji BiH", rekao je Srni Igor Bašić, član Organizacionog odbora za potpisivanje peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH".

On je naveo da se ova udruženja, poštujući volju hrvatskog naroda, osjećaju pozvanima da ukažu na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

Bašić je ukazao da se neravnopravnost Hrvata očituje i kroz Izborni zakon BiH, kojim se omogućava ignorisanje legitimne izborne volje hrvatskog biračkog tijela u BiH, kao i zloupotreba izbornog procesa kojim se omogućavaju kalkulacije i matematičke koalicije koje za rezultat imaju zaobilaženje većinske volje hrvatskog naroda u BiH.

On je istakao da je neravnopravnost Hrvata vidljiva u svim segmentima društva, te lažnim predstavljanjem u ime hrvatskog naroda, "kao što čini SDP koji se predstavlja kao jedna od legitimnih hrvatskih stranaka, što ustvari nije".

Bašić je danas pozvao sve hrvatske stranke na jedinstvo i zajedničko djelovanje u zaštiti nacionalnih interesa u jednom od najtežih trenutaka kako za BiH, tako i za hrvatski narod.

"Pozivamo hrvatski narod koji ima jedinstvenu priliku da iskaže nezadovoljstvo putem peticije i pruži podršku za rješavanje ustavnih pitanja i institucionalne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i da poruči `stop majorizaciji`", istakao je Bašić.

On je dodao da peticiju na Trgu Krajine danas potpisuju mnogi građani Banjaluke i da očekuje da će je sutra potpisati i predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik i ostali zvaničnici RS.

Prema njegovim riječima, odziv građana ovoj građanskoj inicijativi u cijeloj BiH je dobar, a peticiju, osim Hrvata, potpisuju i pripadnici drugih naroda u BiH. Bašić je dodao da je interesantno da su do sada prikupili više potpisa u Banjaluci nego u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE