• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK BiH:Kazne zbog sukoba interesa

Centralna izborna komisija zbog kršenja zakona o sukobu interesa FBiH izrekla je kazne Enesu Mujiću, Mirzeti Hadžić-Suljkić, Fuadu Pekmezu i Irfanu Hozu.

 CIK BiH:Kazne zbog sukoba interesa Izvor: MONDO

CIK je utvrdio da je Enes Mujić, dok je obavljao funkciju premijera Tuzlanskog kantona, u periodu od 6. novembra 2008. do 10. februara 2011. godine obavljao i funkciju člana Skupštine privatnog preduzeća „Helios“ d.d. Banovići, koje je u 2009. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Mujiću je izrečena kazna nepodobnost kandidovanja za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja i novčana kazna u iznosu od hiljadu KM.

Mirzeti Hadžić-Suljkić četvorogodišnja zabrana kandidovanja i kazna od 7.000 KM izrečena je jer je u vrijeme dok je obavljala funkciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, njen suprug bio član Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća „Gradski i prigradski saobraćaj“ Tuzla, koje je u 2008., 2009. i u 2010. godini sklapalo ugovore sa organima koji se finansiraju iz budžeta.

CIK je utvrdio da je Fuad Pekmez istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Opštinskom vijeću Centar Sarajevo i funkciju člana skupštine i ovlaštenog lica privatnog preduzeća Sem šop Sarajevo, koje je u 2008. i 2009. godini sklapalo ugovore sa organima koji se finansiraju iz budžeta te mu je izrekla zabranu četvorogodišnjeg kandidovanja.

Irfanu Hozu izrečena je kazna od 5.000 KM jer je istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Opštinskom vijeću Stari Grad Sarajevo i funkciju predsjednika Udruženja likovnih umjetnika BiH koje se u 2009. godini finansiralo iz budžeta, saopšteno je iz CIK-a.

Zbog počinjenih nepravilnosti CIK je Biljanu Vasić, člana mobilnog tima na prijevremenim izborima za načelnika Opštine Kalesija/Osmaci, sankcionisao zabranom angažovanja u organima nadležnim za provođenje izbora na period od četiri godine i novčanom kaznom od 200 KM.

CIK je danas pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti protiv 38 lica koja su bila angažđovana za rad na pojedinim biračkim mjestima u Čapljini u vrijeme održavanja Opštih izbora 2010. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE