• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manji PDV na hranu, veći na luksuznu robu?

Vlada RS podržaće inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a na osnove životne namirnice što bi se kompenziralo uvođenjem više stope na luksuznu robu.

 Manji PDV na hranu, veći na luksuznu robu? Izvor: MONDO

Ovo je najavio u četvrtak predsjednik Vlade Srpske Aleksandar Džombić, prenose "Nezavisne novine".

"Predložićemo uvođenje diferencirane stope PDV-a, s tim da se zadrži fiskalna stabilnost i RS i BiH, uvođenjem niže na hranu, a više na luksuznu robu. Na taj način ne bi se ugrozio budžet institucija BiH, uključujući i budžet RS", rekao je Džombić.

On je istakao da je Vlada zauzela stav da putem robnih rezervi interveniše sa određenom količinom osnovnih prehrambenih proizvoda i nabavkom žitnog brašna, koje bi bilo stavljeno na raspolaganje mlinarima, kako bi se zaštitila cijena ovih proizvoda.

"Smatramo da bismo sa poslovnom zajednicom trebali nastaviti  razgovor u vezi ograničenja marži osnovnih životnih proizvoda prije poskupljenja", rekao je Džombić, dodavši da će o svim ovim prijedlozima i pravcima biti riječi na Ekonomsko-socijalnom savjetu, čija sjednica će uskoro biti održana.

On je ponovio da su zahtjevi Saveza sindikata RS prihvatljivi za Vladu  koja je, u skladu sa usvojenom Ekonomskom politikom i primjedbama Sindikata, već pokrenula određene aktivnosti u vezi izmjena i dopuna Zakona o poreskoj upravi, o inspektoratu, a s ciljem transparentnijeg rada inspekcijskih organa.

Džombić je rekao da će Vlada RS poštovati stav socijalnih partnera u vezi izmjena i dopuna Zakona o radu, ali da treba ostaviti prostor za razmatranje određenih inicijativa za njegove izmjene i dopune, što će se učiniti na sjedici Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Na današnjoj sjednici  razmatran je i potpisani sporazum o Željeznicama RS, a Vlada je, rekao je Džombić, već danas preduzela korake na koje se obavezala.

"Danas smo donijeli odluku i uputili Narodnoj skupštini RS prijedlog da iznos od 1.484.000 evra Vlada plati 'Željeznicama', s obzirom na to da je ovo preduzeće, u ime Vlade,  platilo Hrvatskim željeznicama", napomenuo je premijer Srpske.

Vlada RS uputila je i inicijativu za davanje garancije za kredit u iznosu od 16.132.000 KM po novoj prenamjeni, kako su to zahtijevali sindikati zbog popravke lokomotiva u njihovoj vlastitoj režiji.

DŽOMBIĆ KONTROLIŠE PLATE DIREKTORA

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je da Vlada još nije dobila podatke od svih javnih preduzeća o platama direktora i najavio kontrolu dostavljenih iznosa.

"Jedan broj preduzeća dostavio je podatke. Kontrolisaćemo ih da bismo imali ispravne podatke. Cilj kontrole je da se uvede red u ovu oblast i da se ujednače plate u svim javnim preduzećima. To ćemo uraditi, nemojte sumnjati", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Vlada RS želi da uvede jednoobraznost i da utvrdi menadžerske ugovore i razrede u kojima će se kretati plate, te da se jasno utvrdi hijerarhija plata u Srpskoj da se više ne bi dešavalo da izvršni direktori u preduzećima imaju veću platu od ministara.

Džombić je poručio da će biti sankcionisani oni za koje se utvrdi da su kršili zakon.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE