• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Poništiti imenovanje sudija ustavnog suda

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) apelovao je danas na predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto da bez odlaganja poništi odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH od 3. februara.

 PIK: Poništiti imenovanje sudija ustavnog suda Izvor: MONDO

U pisanoj izjavi ambasadora zemalja članica Upravog odbora PIK-a izražava se jaka zabrinutost u vezi sa aktivnostima koje je preduzela predsjednica FBiH, sa kojim su se potpredsjednici na početku saglasili, da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH ne obazirući se na relevantne nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i Parlamenta FBiH utvrđene u federalnom Ustavu.

Upravni odbor PIK-a naglašava da odluka predsjednice FBiH od 3. februara predstavlja udar na institucije i na osnovno načelo nezavisnosti pravosuđa od politike.

"U skladu sa Ustavom FBiH i Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Upravni odbor PIK-a naglašava da je moguće imenovati samo kandidate koje predloži VSTS, a njihovo imenovanje potom treba odobriti Dom naroda Parlamenta FBiH", ističu ambasadori u pisanoj izjavi.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valenin Icnko rekao je 8. februara da odluka predsjednice Krišto i potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Mičić o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH od 3. februara krši Ustav FBiH po dva osnova.

Predsjednica FBiH Borjana Krišto i potpredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić potpisali su 3. februara izbor Miloša Babića iz reda srpskog, Dženane Hadžiomerović iz reda bošnjačkog i odranije spornog Andrije Kolaka iz reda hrvatskog naroda za sudije Ustavnog suda FBiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE