• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proći će mjeseci do sniženja cijena

S obzirom da još nije konstituisan parlament BiH proći će još mjeseci dok ne dođe do snižavanja cijena životnih namirnica.

 Proći će mjeseci do sniženja cijena Izvor: MONDO

Inicijativa Vlade Republike Srpske o uvođenju diferencirane stope PDV-a većinom je naišla na odobravanje, ali s obzirom da još nije konstituisan parlament BiH i da je poslije izmjena i dopuna Zakona o PDV-u za njihovu primjenu potrebno oko tri mjeseca, proći će još mjeseci dok ne dođe do snižavanja cijena životnih namirnica.

"Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ je spremna za tako nešto, s tim da bi nam trebalo oko tri mjeseca da se uhodamo i informacioni sistem UIO uskladimo s tim i da obavijestimo subjekte o tome", rekao je portparol UIO Ratko Kovačević "Nezavisnim novinama".

Procedura za izmjenu Zakona o PDV-u može se uraditi na dva načina.Prvi je da se preko Upravnog odbora UIO pokrene inicijativa za uvođenje diferencirane stope PDV-a, i da Ministarstvo trezora i finansija BiH, odnosno Savjet ministara pred parlamentom BiH pokrene inicijativu, a drugi način je da se preko parlamenta BiH predloži inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u, o čemu bi Upravni odbor UIO morao dati pozitivno mišljenje.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda nije želio da komentariše odluku Vlade RS da se ide s inicijativom za smanjenje stope PDV-a, dodajući da se mora čuti sa kolegama iz RS.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić podržava inicijativu za diferenciranom stopom PDV-a.

"To je jedan od naših zahtjeva i drago nam je da ga je Vlada RS stavila na dnevni red, jer to je nešto što će znatno uticati na siromašni sloj stanovništva i zaštititi ih od viših cijena", rekla je Mišićeva.

Smanjenje stope PDV-a podržavaju i potrošači, koji kažu da je to trebalo još davno uraditi. Potrošači navode primjer da je BiH među rijetkim zemljama u Evropi gdje su stope PDV-a fiksne.

Vlada RS na jučerašnjoj sjednici donijela je zaključak da će inicirati smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, a da nedostaka sredstava bude kompenzovan uvođenjem više stope na luksuznu robu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE