• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikrobiološka laboratorija potpuno opremljena

Uspostavljena mikrobiološka laboratorija za definitivnu dijagnostiku uzročnika gripa "ril tajm PCR", u vrijednosti od 350.000 KM.

 Mikrobiološka laboratorija potpuno opremljena Izvor: MONDO

Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske potpuno je nakon uspostavljanja mikrobiološke laboratorije za definitivnu dijagnostiku uzročnika gripa "ril tajm PCR", u vrijednosti od 350.000 KM, opremljen za analizu uzoraka na grip bilo koje vrste - rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić.

On je nakon razgledanja ove mikrobiološke laboratorije rekao novinarima da je Institut sada u potpunosti opremljen i da može da radi sve analize uzročnika ne samo gripa, već za šta se god ukaže potreba, dodajući da je taj projekat urađen u saradnji sa Svjetskom bankom.

Škrbić je naglasio da je Institut poradio na tome da stručnjaci koji su zaduženi za ovu dijagnostiku prođu određenu edukaciju. On je podsjetio da su do sada uzroci slati u beogradski institut Torlak, te da je bilo paralelnih provjera rezultata i u Banjaluci i u Beogradu. On je dodao da sada Institut raspolaže svim resursima i kompletnom dijagnostikom za analizu uzoraka na grip bilo koje vrste.

"Mi više nemamo razloga da šaljemo sve uzorke u Trolak, iako će ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji postojati i određeni dodatni testovi kao nadogradnja u laboratorijskim ispitivanjima, a što je veoma bitno kod potvrđivanja laboratorijskih nalaza", rekao je Škrbić.

On je dodao da je u RS, generalno posmatrajući, broj oboljelih od sezonskog i pandemijskog gripa, niži u odnosu na isti period prošle godine i da se epidemiološka situacija ne razlikuje puno od one koja je bila očekivana.

Rukovodilac laboratorije Stanka Tomić rekla je da je počela dijagnostika novog gripa u toj laboratoriji, pojasnivši da je PCR specifična reakcija koja pronalazi određeni dio genoma virusa na uzročniku.

Prema njenim riječima, do sada je zajedno sa kontrolama u toj laboratoriji obrađeno 60 uzoraka, gdje je u 32 slučaja pokazan pozitivan uzorak, a rezultati koje daje ova laboratorija su 100 odsto puzdani i sigurni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE