• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijave zbog malverzacija u “Krivaji”

Službenici federalne Uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaje protiv četiri osobe zbog malverzacija u zavidovićkoj "Krivaji".

 Prijave zbog malverzacija u “Krivaji” Izvor: MONDO

U saopštenju Federalne uprave policije navodi se da su i izvještaju o počinjenim krivičnim djelima podneseni protiv N.P. (51), I.M. (62), E.G. (54) i V.T. (61) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Za prvoprijavljenog N.P. postoji osnovana sumnja da je počinio krivična djela sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i povredu ravnopravnosti u zapošljavanju.

U svojstvu odgovornog službenog lica u Industrijskom preduzeću "Krivaja" Zavidovići N.P. je u septembru 2008. zaključio Ugovor o zajedničkom ulaganju-Ugovor o osnivanju mješovitog društva sa firmom "Ferimpeks" Zavidovići, čije su odredbe štetne po kapital "Krivaje" i radnike-povjerioce.

Drugoprijavljeni I.M. se tereti za krivično djelo povrede ravnopravnosti u zapošljavanju, jer je kao odgovorno službeno lice firme "Ferimpeks", zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja, potpisavši u septembru 2008. godine Ugovor o zajedničkom ulaganju svjestan diskriminišućih odredaba po sve zaposlene IP "Krivaje" u vezi sa zapošljavanjem u novoosnovanoj zajedničkoj firmi "Krivaja 1884" Zavidovići.

Trećeprijavljeni E.G. se tereti za krivična djela zloputreba službenog položaja ili ovlaštenja i pomaganje u vezi s krivičnim djelom sklapanja štetnog ugovora.

Iz Federalne uprave policije ističu da je E.G. u svojstvu odgovornog službenog lica u Agenciji za privatizaciju FBiH, prekoračio granice ovlaštenja potpisivanjem, u martu 2008. godine, Odobrenja za raspisivanje javnog poziva za dostavljanje ponuda za promjenu strukture kapitala po osnovu zajedničkog ulaganja IP "Krivaja" bez pribavljene analize finansijskog poslovanja preduzeća za posljednje tri godine.

Četvrtoprijavljeni V.T. je u svojstvu stalnog sudskog vještaka ekonomske struke, zloupotrijebio ovlaštenja tako što je u postupku registracije privrednog subjekta "Krivaja 1884" u maju 2009. godine Opštinskom sudu u Zenici podnio nalaz i mišljenje o visini osnivačkog uloga IP "Krivaja" od 4.285.714 KM, što nije zasnovano na adekvatnim podacima.

Iz Federalne uprave policije nalgašavaju da je V.T. to uradio na osnovu usmenog zahtjeva prvoprijavljenog, iako je znao da će takav nalaz poslužiti u svrhu registracije novog društva i oštećenja povjerilaca IP "Krivaja".

Istragom je utvrđeno da Krivaja 1884 ni do danas nije formalno-pravno registrovana, ali da je podnijela zahtjev za registraciju i promjenu naziva u Provredno društvo Krivaja 1884.

Istražioci Federalne uprave policije su takođe utvrdili da PD "Krivaja 1884" vrši poslovanje koristeći dokumentaciju, logo, pečat i ostalo, bez bilo kakvih kontrola i provjera nadležnih službi i pored činjenice da nije registrovano, nema poresku prijavu i ID broj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE