• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objedinjuju se katastar i gruntovnica

Novi zakon omogućiće Srpskoj da na najefikasniji način uspostavi ažurnu evidenciju nepokretnosti i prava na njima.

 Objedinjuju se katastar i gruntovnica Izvor: MONDO

Prijedlog zakona o katastru Republike Srpske (RS), kojeg će 22. februara Narodna skupština RS na posebnoj sjednici razmatrati po hitnom postupku, predviđa koncept koji će omogućiti Srpskoj da na najefikasniji način uspostavi ažurnu evidenciju nepokretnosti i prava na njima.

Taj koncept značio bi ponovno uspostavljanje jedinstvene evidencije katastra i gruntovnice koja bi bila u nadležnosti izvršne vlasti, a ne, kao što je sada slučaj, da je katastar u nadležnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a gruntovnice u nadležnosti sudske vlasti.

Jedinstvenu evidenciju katastra nepokretnosti i zemljišnih knjiga RS je imala do 2003. godine kada je visoki predstavnik Pedi Ešdaun nametnuo Zakon o zemljišnim knjigama RS i time ponovo uspostavio koncept dvojne evidencije nekretnina.

"Zakon o zemljišnim knjigama vrši uspostavu zemljišne knjige na prijedlog zainteresovanih lica i po službenoj dužnosti. Ako uzmemo u obzir da u RS ima oko 800 000 nosilaca stvarnih prava na nepokretnostima, lako je zaključiti da na predloženi način RS ni za 300 godina neće doći do ažurne evidencije nepokretnosti i prava na njima", navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Dvije odvojene evidencije nekretnina u BiH su uspostavljene još na osnovu, uglavnom nekvalitetnog, grafičkog premjera izvršenog između 1880. i 1884. godine. Pored toga što su slabo održavane, u Drugom svjetskom ratu su dobrim dijelom uništene i evidencija se nije mogla uspostaviti na oko 25 odsto teritorije BiH.

"Ovome treba dodati i veoma obimne promjene u svojinskim odnosima nastalim u poratnom periodu usljed agrarne reforme, nacionalizacije, eksproprijacije ili arondacije, kao i promjene nastale u prometu nekretnina koje najčešće nisu mogle biti evidentirane ni tamo gdje postoje zemljišne knjige zbog njihove neažurnosti", navodi se u obrazloženju.

Koncept jedinstvene evidencije nekretnina i prava na nekretninama danas imaju ili uvode Slovenija, Srbija, Crna Gora i Makedonija i 70 odsto članica EU.

Četvrta, posebna sjednica parlamenta Srpske zakazana je za utorak, 22. februara, u 10.00 časova.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE