• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zečević svjedoči 22. februara

Svjedočenje na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, Berko Zečević započeće 22. februara.

 Zečević svjedoči 22. februara Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala suspendovalo je naloge za nepoštovanje suda i hapšenje profesora Berka Zečevića, dok ne dovrši svjedočenje na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, koje će započeti 22. februara.

Zečević je izjavio da nikada nije odbio da svjedoči na sudu i da je njegovo reagovanje bilo usmjereno na Tužilaštvo, zbog odnosa prema njemu, jer nije prihvaćena njegova molba u vezi sa načinom svjedočenja, zbog njegovog zdravstvenog stanja.

"Bio je to pokušaj da vratim integritet i slobodu, jer ja 15 godina sarađujem sa Tužilaštvom i za Tužilaštvo sam napisao razne izveštaje. Nisam imao nikakve primisli da iskažem nepoštovanje prema sudu, koji izuzetno poštujem i koji je puno pomogao BiH", rekao je Zečević.

Predsjedavajući sudija u Karadžićevom predmetu O-Gon Kvon razumio je da Zečević hoće da svjedoči samo tri sata i prekorio ga "da nije na njemu da određuje vrijeme svjedočenja". Zečević je prokomentarisao: "Došao sam ovamo i poslije konsultacija sa svojim advokatom sam rekao da ću svjedočiti koliko smatrate da treba".

Zastupnici optužbe saopštili su da se ne protive da se povuče nalog umjesto optužnice, ali da to bude na kraju Zečevićevog svjedočenja. Tužilaštvo je, takođe, izrazilo spremnost da izmijeni listu svjedoka za narednu nedjelju, tako da će Zečević biti sljedeći svedok na suđenju Karadžiću u utorak, 22. februara.

Zečevićev advokat, Genel Metro saopštio je da je obaviješten su Karadžić i njegov tim odbrane spremni za Zečevićevo saslušanje u utorak.

Raspravu je, sa galerije glavne sudnice Tribunala, pratila ambasador BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić.

ZEČEVIĆ U HOTELU ZA SVJEDOKE

Balistički vještak iz Sarajeva Berko Zečević od danas se nalazi u hotelu za svjedoke, izjavio je Srni advokat Duško Tomić, koji tvrdi da je Haško tužilaštvo povuklo optužnicu protiv njegovog klijenta za nepoštivanje suda.

"Tužilaštvo je povuklo optužnicu za nepoštivanje suda, a Vijeće Tribunala prihvatilo. Zečević će svjedočiti (na suđenju Radovanu Karadžiću) u utorak i srijedu, odnosno 22. i 23. februara, po jedan čas shodno medicinskim nalazima i zdravstvenim mogućnostima", rekao je Srni Tomić.

Tomić tvrdi da je Zečević od danas "slobodan čovjek" jer više nije optužen za nepoštivanje Haškog suda.

"Sav taj tretman Zečevića u posljednjih sedam dana, kao pritvorenika i uhapšenika, bio je suvišan", rekao je Tomić.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso juče je oštro demantovala da Zečević nije imao adekvatan tretman tokom boravka u pritvorskoj jedinici ove pravosudne institucije.

"Nijednog trenutka od kako je došao u nadležnost Suda BiH, nije bilo kršenja nijednog prava Zečevića. Prikupila sam određene podatke sudske policije i tužilaštva i utvrdila da on nije bio maltretiran, niti je doveden sa lisicama", rekla je Kreso.

Ona je navela da se sa Zečevićem postupalo u skladu sa pravilima i procedurama, veoma profesionalno, ljudski i dostojanstveno.

Zečević, koji je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara, po nalogu Haškog tribunala koji je protiv njega podigao optužnicu, jer je odbio da svjedoči na suđenju Karadžiću. Zečević je juče izručen Hagu.

Zečević je vanredni profesor i šef Katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ranije je u Hagu svjedočio pred Međunarodnim sudom kao vještak balističar na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, i kao svjedok o činjenicama na suđenju Momčilu Krajišniku.

Svjedočenje Zečevića se odnosi na vrste municije kojima je snabdevana i koju je koristila Vojska Republike Srpske i na lokaciju sa koje je ispaljen projektil koji je pogodio pijacu Markale u Sarajevu 5. februara 1994. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE