• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH u haosu i nema šanse da opstane, uprkos naporima stranaca

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH u potpunom haosu, da je nefunkcionalna kao što je i bila samo je to vještije skrivano.

 Srn2021-9-30_1824723_1 Izvor: Bernard Milošević/SRNA

"Ona je nesređena zemlja i nema šanse da preživi bez obzira na napore bilo koga iz Amerike i zapadne Evrope i njihovo pozivanje na dobre namjere koje smo slušali ovdje prethodnih godina uvijek su se svodile na to da nam nametnu nepravne odluke kao što je Inckova", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Govoreći o današnjem razgovoru sa izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom na njegov zahtjev, Dodik je naveo da je bilo nekih ocjena u vezi sa otcjepljenjem.

"Da, naravno, mi govorimo o otcjepljenju kao rješenju koje će se samo od sebe nametnuti imajući u vidu da u BiH ništa ne može da se dogovori. Mi nemamo nikakav plan i niko nije napravio plan kretanja ka tom. Mi se krećemo ka dejtonskim odredbama i međunarodnom sporazumu i naša najava da ćemo povući našu saglasnost sa sporazuma o vojsci, indirektnim porezima i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu je vraćanje na izvorni Dejton, a ne teritorijalno prekrajanje BiH kako to neki žele da prikažu", istakao je Dodik.

Možda će vas zanimati

On je tome dodao i odbacivanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i svega onoga što nije u skladu sa Ustavom, uključujući i nepravne i neustavne odluke Ustavnog suda BiH koji je najeveći epicentar kršenja pravne države na ovim prostorima.

Dodik je podsjetio da je javnost o sadržini njegovog današnjeg razgovora sa Eskobarom informisana putem saopštenja.

Ističući da je razgovor održan na Eskobarovo traženje, Dodik je rekao da je uz neka politička pitanja bio usmjeren na teme koje su već prisutne u medijima, poput inicijative za otvoreni Balkan, o čemu je razgovarano i večeras sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, te ekonomskim pitanjima.

On je ponovio da podržava inicijativu otvorenog Balkana, ali da su neki to problematizovali pozivajući se na Berlinski proces.

"Svaka inicijativa o otvaranju granica dobrodošla je i nastavićemo da dajemo podršku iz Republike Srpske", poručio je Dodik.

On je naveo da se nije složio sa tvrdnjom Eskobara da je imenovanje visokog predstavnika političko pitanje, jer je njegovo imenovanje regulisano Dejtonskim sporazumom

"U razgovoru smo se dotakli se i nekih pitanja koja je inicirao Eskobar a odnose se na stabilizaciju političke situacije u BiH, da se deblokiraju institucije na nivou BiH i da se prestane sa retorikom za koju on misli da je problematična", dodao je Dodik.

Pogledajte konferenciju za novinare:

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE