• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: Ima dovoljno sredstava za socijalni mir!

Premijer RS Aleksandar Džombić poručuje da u budžetu Srpske ima dovoljno sredstava za očuvanje socijalnog mira i fiskalne stabilnosti.

 Džombić: Ima dovoljno sredstava za socijalni mir! Izvor: MONDO

On tvrdi da Vlada ima jasan koncept unapređenja poslovnog ambijenta.

"Više je prioriteta koje Vlada planira da realizuje ili otpočne sa realizacijom u prvih 100 dana.  Prije svega, radićemo na iznalaženju modela finansiranja izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj. Takođe, radićemo i na stvaranju pretpostavki za izgradnju termoelektrane Ugljevik dva, a očekujemo i početak realizacije projekta Hidroelektrane Dabar", rekao je Džombić u intervjuu Srni.

On je naglasio da Vlada Srpske želi da ukine  sve poslovne barijere, olakša mogućnost privređivanja, pojednostavi procedure i smanji mogućnost za korupciju i kriminal.

"Očekuju nas i aktivnosti u socijalnom sektoru. Nastojaćemo da dijalogom sa socijalnim partnerima dođemo do najboljih i najefikasnijih zakonskih rješenja za reforme u socijalnom sektoru. Prije svega, očekujemo usaglašavanje zakonskog rješenja za reformu penzionog sistema, a na bazi usvojene strategije iz prethodne godine", dodao je Džombić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske  željela je da ovogodišnji budžet od 1,6 milijardi KM, prije svega, bude realan i odgovoran.
Premijer Srpske je napomenuo da je zadržavanje budžetskog okvira za ovu godinu na nivou prošlogodišnjeg posljedica i obaveza koje proizilaze iz Zakona o fiskalnom savjetu BiH i aranžmana sa  Međunarodnim monetarnim fondom, te da poštivanje ovih okvira predstavlja nivo odgovornosti Vlade Srpske.

"Analizom budžetskih pozicija i poređenjem sa prethodnom godinom može se vidjeti jasna opredijeljenost Vlade, a to  je redovno servisiranje unutrašnjeg i   spoljnog duga, te očuvanje socijalne i fiskalne stabilnosti. Ako tome dodamo da je osnovni razlog povećanja stopa doprinosa, koje su i nakon toga najniže u regionu, održavanje stabilnosti vanbudžetskih fondova -  potpuno je jasna namjera Vlade  da  bude socijalno odgovorna prema najosjetljivijim kategorijama stanovništva", istakao je Džombić.
On je istakao da je Vlada, s ciljem stvaranja fiskalno održivih vanbudžetskih fondova, te ukupne fiskalne situacije, kao prvi zadatak postavila provođenje reformi u socijalnom sektoru, koji je dijelom zbog ekonomskih faktora, a najvećim dijelom zbog demografske situacije i posebnih prava, duguročno postao neodrživ.

"Tu, prije svega, mislim na reforme penzijsko-invalidskog osiguranja i reformu zdravstvenog osiguranja. Reformu javne uprave ćemo provesti u saradnji sa Privrednom komorom Srpske i poslovnom zajednicom, s ciljem ukidanja poslovnih barijera. Time ćemo doći do jednostavnije tehnologije rada javne uprave i do lociranja eventualnog viška zaposlenih  koje ćemo u određenom vremenskom periodu prevesti u realni privredni sektor", pojasnio je Džombić u intervjuu Srni.
Premijer Srpske je naglasio da penzijski sistem, kakav je sada, dugoročno nije održiv, te da je opterećen prevelikim brojem penzionera u odnosu na broj zaposlenih, preranim penzionisanjem i različitim oblicima privilegovanih prava.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE