• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbornici raspravljali o obveznicama: Skupštinska većina protiv zaduženja Banjaluke

Autor Nikolina Damjanić

Na šestoj sjednici Skupštine grada u toku je rasprava o prijedlogu emisije obveznica u iznosu od šest miliona maraka. Na osnovu diskusije može se zaključiti da skupštinska većina ne podržava ovo zaduženje

 Odbornici raspravljali o obveznicama: Skupštinska većina protiv zaduženja Banjaluke Izvor: Grad Banjaluka/ Aleksandar Čavić

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je sredstvima iz emisije obveznica predviđena modernizacija glavnih saobraćajnica kroz naselja Kuljani i Debeljaci.

"To su dva najbrže rastuća naselja, čiji su stanovnici uglavnom izbjegla i raseljena lica, te boračke kategorije zbog čega smatram da su ovi ljudi zadužili kako naš grad tako i Republiku Srpsku i da treba da im obezbijedimo sve uslove za život. Dakle, prioritetno treba uraditi ove saobraćajnice s obzirom na to da od kada naselja postoje nikada se nije radila takva modernizacija", rekao je gradonačelnik u svom obraćanju na sjednici.

Po milion maraka planirano je za ove saobraćajnice, kako bi se obavila potpuna modernizacija koja podrazumijeva izgradnju dvije saobraćajne trake, trotoare i kanalizaciju.

Stanivuković je pozvao odbornike da podrže emisiju obveznica, osvrnuvši se na period od 2017. do 2020. godine kada je takođe zabilježeno kontinuirano povećanje budžetskog okvira (sa 142 na 148 miliona KM) pa se uprkos suficitu išlo na dvije emisije obveznica, jedne od šest druge od 12 miliona KM plus zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) u iznosu od 35 miliona KM.

Osim saobraćajnica u Kuljanima i Debeljacima, planirano je da se putem emisije obveznica nastavi izgradnja puta Petrićevac-Motike, koji je započela prethodna administracija.

"Želimo da završimo i Šargovac i da produžimo dionicu puta u Priječanima, a emisijom obveznica planirana je i ambulanta u Dragočaju, za koju imamo projektnu dokumentaciju i riješene imovinsko-pravne odnose", rekao je on.

Takođe, jedan od projekata predviđen emisijom obveznica jeste izgradnja sportskog centra na Laušu, za koji Srbija donira milion KM.

Odbornici većine su poručili da nisu protiv realizacije najavljenih projekata, ali da smatraju da se to ne treba izvršiti putem novog zaduženja.

Odbornik SNSD-a Dragoslav Topić iznio je razloge zbog kojih se protivi zaduženjima.

"Sva kreditna zaduženja ste prije uvijek napadali a sada zagovarate. Razlika između ovih i ranijih zaduženja je što imate u gradskoj kasi 17 miliona KM koje ne znate da potrošite. Nećemo dozvoliti da grad bankrotira", rekao je Topić.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je pojasnio je da se ti projekti mogu finasirati iz sredstava koja se nalaze u budžetu.

"Mi ne bojkotujemo te projekte samo zato što se ne slažemo sa emisijom obveznica. Mi želimo da se oni realizuju ali iz dodatnih sredstva u budžetu kojih ima, evo rebalansom to je 17 miliona KM", rekao je on.

Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a, istakao je da podržava sve projekte, ali ne podržava zaduženje.

"Pa asfaltne baze se gase 15. novembra, a pale se tek 15 .marta iduće godine. Čemu zaduženje toliko ranije kad se ništa ne može raditi? Idemo dosta mjeseci ranije sa tim i ukoliko se zadužimo gubimo najmanje 180.000 KM na ništa. To su činjenice", naveo je Amidžić.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić smatra da je sve urađeno bez plana i analize.

"Tu su dvije osobe sjele i rekle hoću ovo ili ono. Nigdje se ne vidi koliko će to koštati . Neću da se misli da ja ne podržavam ove projekte ali oni se mogu realizovati na drugi način", naveo je on.

Pred odbornicima će se u ovom nastavku zasjedanja naći i niz drugih važnih tačaka: Nacrt prvog Urbanističkog plana Banjaluke, preporuke o korištenju ćirilice, odluka o usvajanju Plana kapitalnih investicija Grada u periodu od 2021. do 2023. godine, zatim odluka o smanjenju plate funkcionerima, o imenovanju Tima za izradu Strategije demografskog razvoja, više odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostora pod posebnim uslovima, ali i više tačaka iz oblasti prostornog uređenja.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Oni bi vjerovatno da ulažu u Krupu gdje su zvaničnici vladajućih stranaka i njima bliski tajkuni napravili vikendice

MONDO REPORTAŽE