• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Srbima pojačati sankcije, Hrvati u BiH imaju i više vlasti nego što je propisano

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Izetbegović nije birao teške riječi komentarišući slavlje Dana Republike Srpske, a izrazio je nadu i saznanja da će pojedini političari biti žešće sankcionisani. Plenkovića je ubjeđivao da Hrvati u BiH imaju dovoljno vlasti.

 Bakir Izetbegović nakon sastanka sa Plenkovićem Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović danas je u Mostaru prokomentarisao sinoćnji sastanak s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku, kao i proslavu Dana Republike Srpske.

Izetbegović je rekao da je s premijerom Hrvatske razgovarao proslavi 9. januara, ali i sankcijama koje su uvedene Miloradu Dodiku.

"Sankcije su krenule. I ovo je tek početak i nije ni blizu dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. To je jedini odgovor, tako da će se sasvim sigurno pojačavati, uključivaće se druge zemlje poput Njemačke, Holandije, Italije, skandinavskih zemalja...Sankcije će biti osjetno teže i davati određeni rezultat", rekao je Izetbeogović.

Lidera SDA slavlje u Republici Srpskoj podsjeća na stvari "od prije 30 godina".

"Kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignoriše druge. To je nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima. Nastavak jednostranog djelovanja koje ne može dobro završiti".

Na pitanje da li je primijetio promjenu stavova zvaničnog Zagreba prema dešavanjima u BiH na sastanku s premijerom Plenkovićem, Izetbegović ističe da je neophodno popravljati odnose s BiH te Bošnjaka i Hrvata, bez obzira na to šta se desilo.

"To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smjeru. Plenković je dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije, ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli ste šta je Milanović izjavio...", dodao je Izetbegović.

Kaže da je Plenkoviću iznio egzaktne podatke o Hrvatima u strukturama vlasti.

"Na stotine pozicija (ministarskih, direktorskih, šefovskih...), Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je Ustav BiH dao. Te stvari treba predočiti jasno. Pitanja o ugroženosti padaju u vodu. Ali te stvari nisu istaknute. To trebaju znati lideri u Hrvatskoj. Tu su i blokade u Federaciji BiH, poput blokade formiranja Vlade FBiH, Ustavnog suda FBiH… Ljudi u Hrvatskoj to ne znaju", kazao je.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Up

Ma nije ti ovo babovina,nijti je alija dobio od Srpskog naroda a ti,oteti nećeš,dok je i jednog jedinog Srbina živa,ako nije mogo hitler uništiti Srpski narod, e, nećeš ni ti,uz pomoć drugih.

Невен

То краљу мултиетничности! Кога ви фарбате бедуини једни...

Darko

Bio dodik ili ne ali dan Rep. Srpske se slavi

Bob Rock

Ovaj ispade gori od oca...

Radio Mileva

Koji je ovaj čovjek paćenik to je mislim nemjerljivo bilo kojim ljudskim mjerilima vrijednosti... u državi gdje sve može normalno da funkcioniše, ovaj lik i njegova pojava se udruže sa đavolom i sve to pokušavaju ionako namučenom narodu da otežaju.

MONDO REPORTAŽE