• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o okupljanju u Bužimu: To je neka podmukla aktivnost

Autor Nikolina Damjanić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da na ovim prostorima neće biti nikakvog rata, mada je poznato da SDA okuplja svoje ratne veterane.

 IMG-f1f717a46396f9f6521a8b98c0935d21-V.jpg Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dodik smatra da okupljanje u Bužimu nije spontano.

"Okupljanje u Bužimu očigledno da više nije spontano ili neka puka reakcija na nešto. To je nešto što je organizovano, to je neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije BiH (FBiH)", rekao je Dodik danas u Bistrici kod Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ovdje se radi o političkom nastojanju muslimanskog nacionalizma, oličenog u SDA, da okuplja sve njihove političke partije, bez obzira da li je to desnica, centar ili ljevica, koji nastoje da promovišu ključnu ideju o jednoj državi za jedan narod - BiH samo za muslimane.

Dodik kaže da zato ova priča o građanskom uređenju nije uopšte bezazlena, jer bi po principu takvog uređenja Srbi bili svedeni ovdje na građansku manjinu koja bi navodno trebalo da ima neka svoja prava.

"Republika Srpska je suverena, vlasništvo Srba ovdje i drugih ljudi koji tu žive. Većinom su tu Srbi i mi ne želimo da izgubimo naš status, ne želimo da izgubimo naše političke instrumente da se borimo za očuvanje i razvoj Republike Srpske", istakao je Dodik za RTRS.

Komentarišući činjenicu da nema reagovanja međunarodne zajednice na okupljanja i provokacije u Bužimu, Dodik je rekao da je međunarodna zajednica ovdje na fonu muslimanskog ekstremizma.

"Htjela ili ne, ono što čini administracija SAD ili briselska, oni naravno imaju svoja objašnjenja za to, ali stvarajući priču o centralnoj Bosni, stvaraju unitarnu državu koja bi trebalo da bude država za jedan narod i za jednu većinu", istakao je Dodik.

Dodik kaže da su mu to rekli kada je jednom bio u Stejt departmentu sa tadašnjim zamjenikom državnog sekretara, što je jedna od tri ili četiri najvažnije funkcije u Americi.

"Poručio mi je da se ja moram naviknuti da BiH ima većinski narod koji se zove Bošnjaci, muslimani, i da oni imaju pravo na tu zemlju, a da će on nama garantovati manjine", navodi Dodik.

Dodik je naglasio da upravo zato i traje borba ovdje svih ovih 20 godina i da je važno da predstavnici Republike Srpske budu okupljeni, da Srpska pokaže svoju volju tokom svakih izbora.

"Ovo je učinila propaganda, prije svega zapadna, kako su izbori nekakvo davanje. Ne, izbori su uvijek očuvanje Republike (Srpske). Da nije bilo volje naroda, ova republika davno ne bi postojala", poručio je Dodik.

U Bužimu je juče došlo do novih okupljanja uniformisanih lica sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče "Alahu ekber!", a vidljivo je bilo i prisustvo djece.

Snimci i fotografije objavljeni su na "Fejsbuk" stranici Udruženja "Nanićevi Bužimljani" ispod kojih u komentarima dobijaju veliku podršku.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE