• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Venecuela Hagu: Dobro, potražićemo papire

Predstavnici Venecuele obećali su danas pred Haškim tribunalom da će potražiti u svojim arhivama dokumenta koje traži Radovan Karadžić.

 Venecuela Hagu: Dobro, potražićemo papire Izvor: MONDO

Pravni zastupnici Venecuele naznačili su da će im za te pretrage biti potrebno "između tri i pet mjeseci" i da će potom Tribunalu podnijeti izvještaj o rezultatima.

Bivši predsjednik Republike Srpske a sadašnji haški optuženik je od Venecuele i Ujedinjenih nacija tražio dokumente koji su u vezi s predstojećim svjedočenjem bivšeg venecuelanskog ambasadora u UN Dijega Arije koji je 1993. predvodio delegaciju Savjeta bezbjednosti UN u posjeti Srebrenici, a u to vrijeme je i predsjedavao Savjetom.

Pošto ni Venecuela, ni UN nisu dostavile tražene dokumente, Karadžić je od Tribunala zatražio da ih na to primora obavezujućim nalogom (subpoena).

Iz sjedišta UN su, kao razlog za nedostavljanje dokumenata, navodili da je za to nadležna Venecuela, čiji je ambasador Arija bio, a vlasti u Karakasu su uzvraćale da je Arija bio predsjedavajući Savjeta bezbjednosti i da su, stoga, dokumenti u nadležnosti UN.

Tokom današnje rasprave o Karadžićevom zahtjevu, pravni zastupnik Venecuele Alfonso D'Santijago (D'Santiago) naglasio je da će njegova država dobrovoljno sarađivati s Karadžićevom odbranom i da nema potrebe da Tribunal izdaje obavezujući nalog.

D'Santijago je rekao i da će, u dogovoru sa UN, zajednička pretraga biti sprovedena i u arhivama u sjedištu Svjetske organizacije u Njujorku.

Kao jedan od razloga zbog kojih Venecuela nije odgovorila na Karadžićev zahtjev, uprkos ponovljenim pozivima pretresnog vijeća, D'Santijago je naveo i katastrofalne poplave koje su u novembru prošle godine zadesile tu zemlju, a zbog kojih su, kako je rekao, arhive i vladine ustanove morale da budu izmještene, kako bi se zbrinulo više od 120.000 ljudi koji su ostali bez krova nad glavom.

Tužilac Alan Tiger rekao je da rok od tri do pet mjeseci u kojem će Venecuela sudu dostaviti rezultate pretrage neće uticati na tok suđenja, budući da ambasador Arija do tada neće biti pozvan da svjedoči.

Tužilaštvo je nedavno počelo izvođenje dokaza po navodima optužnice koji Karadžića terete za progon nesrba iz opština širom Bosne, a, prema najavi Tigera, ambasador Arija će iskaz dati tokom izvođenja dokaza o genocidu u Srebrenici, što će biti poslednji dio postupka optužbe protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Suđenje Karadžiću u prekidu je od 21. marta, a biće nastavljeno 30. maja. Pretresno vijeće je tu pauzu odobrilo kako bi Karadžić mogao da prouči ogromnu dokumentaciju, koju mu je sa zakašnjenjem dostavilo tužilaštvo.

Bivšem predsjedniku Republike Srpske, Tribunal sudi po optužnici za genocid u Srebenici i još sedam bosanskih opština, progon nesrba širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika misija UN za taoce, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE