• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šengenske promjene neće uticati na BiH

Moguće uvođenje kontrola unutar Šengenskog prostora neće uticati na postojeći bezvizni režim za građane BiH, saopšteno iz Evropske komisije

 Šengenske promjene neće uticati na BiH Izvor: MONDO

Eventualne promjene i uvođenje graničnih kontrola unutar Šengenskog prostora neće se odraziti na bezvizni režim i putovanja građana iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, saopšteno je iz zvaničnog Brisela, objavio je Dojče vele.

"Problemi s izbjeglicama iz Afrike nisu ni u kakvoj vezi sa bezviznim putovanjima građana pet zemalja regiona, koji su prije godinu i po, odnosno šest mjeseci, dobili mogućnost putovanja u zemlje Evropske unije bez viza. Evropska komisija nastoji da prilagodi svoju viznu politiku i tu je moguće očekivati određene sankcije u slučajevima zloupotrebe, a to znači ako dođe do velikog broja nelegalne migracije, tada je za očekivati instrumente za rješavanje takvog stanja", istakla je Karolina Kotova, kordinator i portparol u Evropskoj komisiji.

Da podsjetimo, prije nekoliko sedmica u Italiju je stiglo 25.000 izbjeglica iz Tunisa i njima je izdata šestomjesečna dozvola boravka. Izdavanje takve dozvole izazvalo je velike rasprave i iniciralo poces reforme Šengenskog sporazuma.

Francuska i Italija zatražile su ponovno uvođenje kontrola na granicama zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma, a taj zahtjev je podržao i ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih, piše Dojče vele.

Međutim, time se ne želi dovesti u pitanje sloboda putovanja unutar Evropske unije, jer Šengenski sporazum se i smatra jednim od najvećih dostignuća EU.

"Za veliku većinu građana EU pravo na slobodno kretanje je otjelovljenje evropskog projekta i jedan od najopipljivijih rezultata zajedničkog evropskog projekta", rekao je predsjednik Evropske komisije Manuel Barozo, i dodao da građani EU obave 1,25 milijarde putovanja godišnje.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je juče da su zvaničnici EU pozitivno iznenađeni činjenicom da BiH poštuje šengenska pravila, ali da zbog velikog priliva nelegalnih imigranata iz Sjeverne Afike konzervativne desničarske vlade šire populističku negativnu i nacionalističku retoriku protiv migranata i stavljaju pod znak pitanja šengenska pravila.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE