• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija koči napredak BiH

Transparensi internešnel zabrinut zbog stanja korupcije u BiH koja koči napredak zemlje

 Korupcija koči napredak BiH Izvor: MONDO

Međunarodna nevladina organizacija Transparensi internešnel BiH izrazila je zabrinutost zbog dramatičnog stanja korupcije u BiH koja koči napredak zemlje u provođenju reformi, te nedovoljne primjene zakona usmjerenih na borbu protiv korupcije.

Nalazi Transparensi internešnela BiH, koji su juče predstavljeni predstavnicima Evropske komisije u Briselu, ukazuju da je napredak BiH na unapređenju zakonskog okvira, a posebno u primjeni zakona za borbu protiv korupcije, gotovo nevidljiv, s obzirom na to da i više od godinu dana nakon usvajanja Zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ovo tijelo još nije uspostavljeno, te da Strategija za borbu protiv korupcije gotovo nije ni primjenjivana.

Transparensi internešnel je konstatovao da očigledan nedostatak političke volje za suočavanje sa korupcijom u BiH predstavlja konstantan problem.

Opšti izbori 2010. godine, te činjenica da vlast na državnom nivou još nije konstituisana ni nakon više od sedam mjeseci, takođe su doveli do potpunog zastoja u primjeni antikorupcionih reformi i unapređenja zakonskog okvira u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Transparensi internešnel BiH je predstavnicima Evropske komisije ukazao i na "brojne nepravilnosti tokom predizborne kampanje u procesu finansiranja i troškova stranaka u svrhu predizborne promocije, koji su u velikoj mjeri uticali na demokratičnost i regularnost samih izbora".

Predstavnici ogranaka Transparensi internešnela iz zemalja zapadnog Balkana i Evropske komisije juče su se sastali u Briselu na redovnim godišnjim konsultacijama koje se organizuju u cilju pripreme izvještaja o napretku zemalja koje su u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koji Evropska komisija objavljuje svake godine.

Na konsultacijama je ukazano i na neefikasnost pravosuđa u procesuiranju slučajeva korupcije, na šta ukazuje zanemarljiv broj procesuiranih predmeta korupcije i oduzete imovinske koristi, kao i na stalne političke pritiske na rad pravosuđa i osporavanje njihove uloge, što nikako ne doprinosi izgradnji povjerenja javnosti u ove institucije.

Predstavnicima Evropske komisije ukazano je i na brojna kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, posebno u oblasti slobode pristupa informacijama i slobode medija, te kroz prijetnje i pritiske kojima su u kontinuitetu izloženi mediji, nevladine organizacije, kao i ostali pojedinci i institucije koji ukazuju na slučajeve korupcije.

Transparensi internešnel BiH navodi u saopštenju da će nastaviti monitoring provođenja antikorupcijskih zakona, te da će i dalje izvještavati Evropsku komisiju o napretku BiH u provođenju reformi u ovoj oblasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE