• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragotinjski knez kočije zamijenio traktorom

Duško Milanović (49) iz Gornje Dragotinje kod Prijedora, jedini je svjetski knez koji vozi traktor, čuva stoku i na posao ide autobusom!

 Dragotinjski knez kočije zamijenio traktorom Izvor: MONDO

Osim titule, krune i kneževskog odijela, ovaj poslovođa i rukovalac parnih kotlova preduzeća za preradu voća "Prijedorčanka", nema posebne plemićke privilegije, piše Press RS.

“Nemam sluge i kočije, ali imam gardu. Kneževinu obilazim traktorom i pješke. Držim svinje, krave i kokoši. Nemam poseban jelovnik, pa od salata najviše volim meso, a od kuvanja, pasulj. Ne pijem samo lož ulje i tintu, a volim domaću rakiju i pivo. Skoro sam se našalio sa radnim kolegom i rekao mu da kao knez primam 450 KM. On je to jedva dočekao i razglasio po firmi, a poslije smo se smijali, jer od knezovanja nemam materijalnu korist”, navodi Milanović.

Plemićku titulu je dobio lane u avgustu, na 28. Dragotinjskim večerima. Sovjet ga je izabrao između tri kandidata.

“Tražilo se da je čovjek dobar domaćin i da priča sa svima u selu. Protiv mog izbora se niko nije bunio, a koliko čujem, daće mi još jedan mandat. To govori da dobro vladam. Inače, raniji knezovi su bili Ostoja Knežević, Slobodan Brdar i Žarko Zgonjanin. Sada su moji savjetnici”, kaže Milanović.

Objašnjava da kneževina poštuje legislativu RS, ali i da ima neke svoje zakone.

“To je mirenje sela bez suda, što danas nazivaju medijacija. To je najbolji zakon, a naš sovjet Sovjet, koji ima 31 člana, presuđuje o svim seoskim problemima javnim glasanjem i većinom”. kaže Milanović
Ponosan je na pasoš, grb, himnu, pečat, zastavu i teritoriju kneževine, koja obuhvata sela Gornju Dragotinju i Marine.

“Najviše pasoša smo izdali našim ljudima koji žive u Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. U avgustu pro{le godine, pasoš je uručen i Marku Paviću, našem načelniku. Odavde je rodom i njegov stranački kolega Dragutin Rodić, pa dobro sarađujemo, a i crkva nas podržava”, naglašava Duško. Njegova dužnost je i mirenje posvađanih komšija. Kaže da je na prvom zadatku spasao brak starijeg para.

“Rekao sam: "Šta se svađate, bog vam pomog'o, kada ste pod stare dane najpotrebniji jedno drugome!?" Kako bilo, u ovom trenutku nema sukoba. Monotono je, pa ću morati nekoga da podložim, pa onda mirim... Takođe, ispunjavam obećanje da ću obilaziti mlade komšijske žene. Ali nikome ne govorim kada i kojim povodom. Pogotovo supruzi, kneginji Biljani”, kaže u đali Milanović.

On radi i na promociji druge kneževine u Evropi poslije Monaka, u čemu vidi turistički značaj.
“Sve više se čuje za našu monarhiju. Veliku ulogu u tome igraju mediji, pa bismo voljeli da imamo bar djelić prostora datog britanskoj kraljevskoj porodici. Ipak, mi smo prioritet, jer nam mladi odlaze za poslom i djevojkama. Kuće se, jedna po jedna, zaključavaju, a u selu je samo 13 đaka. Trudimo se da im prenesemo naše pravoslavne običaje, ojkaču i kapanje”, kaže knez, dodajući da kneževina danas ima oko 300 domaćinstava.

Čudi se kako je u dragotinjsku kneževinu stigao internet, a još nema gradskog vodovoda.

(MONDO, foto: Press)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE