• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh Irinej u Foči

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej blagosiljao je početak radova na rekonstrukciji zgrade koju je za potrebe Bogoslovskog fakulteta u Foči prošle godine kupila Vlada RS.

 Patrijarh Irinej u Foči Izvor: MONDO

"Blagosiljam posao koji predstoji na obnovi ove građevine. Ovom građevinom treba da omogućimo mladim studentima upoznavanje sveta u kome živimo i onoga koji ga je stvorio", rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da je obrazovanje stvaranje lika ljudskog koji ima obraz, čast i poštenje. "Ono od čega zavisi naš rad i uspeh je blagoslov Božiji", poručio je patrijarh srpski.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da ova zgrada - kuća znanja, nauke i dobre namjere, uz riješenost Vlade RS, mora da bude završena na najbolji način i u planiranom roku, 1. oktobra.

"Vjerujem da ćemo sav posao koji smo naumili završiti u roku. Vlada je kupila ovu zgradu i u saradnji sa lokalnom zajednicom obezbijediće sva sredstva za završetak, ne samo ove zgrade, nego i Studentskog doma", rekao je Kasipović.

Nakon blagosiljanja početka radova, patrijarh Irinej u pratnji više hiljada građana Foče i vjernika iz okolnih mjesta RS, Srbije i Crne Gore, posjetio je hram u izgradnji posvećen Svetom Savi gdje se upoznao sa radovima na izgradnji crkve i potpisao Jevanđelje, čime je završio dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj i Republici Srpskoj.

Patrijarh Irinej prethodno je prisustvovao akademiji održanoj na Bogoslovskom fakultetu u čast Svetog Vasilija Ostroškog, a na svečanom ručku uručeno mu je priznanje grada Foče zbog zalaganja da u ovom gradu ostane Bogoslovski fakultet i Bogoslovija.

Više hiljada stanovnika Foče i susjednih opština stare i istočne Hercegovine dočekalo je danas patrijarha srpskog Irineja koji je iz manastira Dobrun kod Višegrada, u pratnji mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i više vladika i sveštenika, doputovao u Foču gdje je prisustvovao obilježavanju krsne slave Svetog Vasilija Ostroškog koju slave Bogoslovski fakultet i Bogoslovska škola u ovom gradu.

Patrijarha je, u ime Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta koji u Foči djeluje od 1994. godine, dočekao dekan Boris Brajović koji je istakao da je dolazak patrijarha srpskog u grad na Drini i Ćehotini najveći događaj, ne samo za Foču, nego i za cijelu Srpsku.

Patrijarh Irinej je po dolasku blagosiljao narod Foče kome je poželio još mnogo godina mira i blagostanja, sloge i ljubavi.

Potom je u školskoj crkvi duhovnih učilišta u Foči, koja je posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Sarajevskom, služio svetu arhijerejsku liturgiju kojoj su, osim vjernika, sveštenstva i monaštva, prisustvovale brojne zvanice iz zemlje i inostranstva.

Nakon litrugije, patrijarh je pričestio pravoslavne vjernike, a pridružio se i litiji, ophodu, oko školskog hrama.

Patrijarh srpski u obraćanju okupljenim vjernicima rekao je da je oduševljen mnoštvom prisutnih i njihovim strpljenjem, te činjenicom da je ovaj narod ostao vjeran svojoj veri i svojoj crkvi.

Patrijarh Irinej govorio je o stradanju srpskog naroda kroz istorju, a posebno u toku posljednjeg građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije. "Zato braćo i sestre, bez obzira na nevolje i iskušenja, držimo se puta Božijega, puta Svetog Save i Svestog Vasilija Ostroškog", poručio je patrijarh Irinej.

U amfiteatru Bogoslovskog fakulteta održana je duhovna akademija kojoj se pridružio predsjednik RS Milorad Dodik, kao i brojni ministri RS i Savjetu ministara BiH.

Na akademiji je promovisan 41 diplomant pravoslavnih teoloških nauka u Foči. Diplome svršenim teolozima uručio je Mitar Novaković, rektor Univerziteta Istočno Sarajevo u čijem sastavu djeluje i Pravoslavni bogoslovski fakultet.

Patrijarh Srpski Irinej i predsjednik RS Milorad Dodik posjetili su hram Svetog Save u Foči koji se gradi na desnoj obali Ćehotine petu godinu i koji će predstavljati najveću pravoslavnu bogomolju u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE