• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeno suđenje za napad u Bugojnu

Saslušanjem svjedoka Vladimira Kunovca i Sulejmana Bešića danas je nastavljeno suđenje za teroristički napad u Bugojnu.

 Nastavljeno suđenje za napad u Bugojnu Izvor: MONDO

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH Vladimira Kunovca i Sulejmana Bešića danas je nastavljeno suđenje pripadniku vehabijskog pokreta Harisu Čauševiću i još petorici optuženih za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine kada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teže povrijeđena policajka Edina Hindić, a nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede.

Policajac Vladimir Kunovac nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da je nakon teriorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu trčao za Harisom Čauševićem koji je osumnjičen za ovaj zločin.

"Lice za kojim sam trčao bilo je krupne građe, imalo je dugu kosu i bilo je obučeno u zelenu jaknu i crne pantalone. Teško je s leđa prepoznati lice za kojim se trči i ne mogu sa sigurnošću reći da je to bio Čaušević", izjavio Kunovac danas u Sudu BiH.

On je ispričao da je tog jutra sa kolegom bio na ždralovskoj raskrsnici, jer su obezbjeđivali saobraćaj zbog vjerskog skupa Ajvatovica. Na poziv pomoćnika komandira Policijske stanice Muhameda Karadže krenuli su u stanicu u 4.35 časova.

"Na prilazu stanici primijetio sam jedno lice kako istrčava između ulaza za parking i apoteke iza zgrade policije. Za njim su trčale kolege Branko Arežina i Josip Almir. Izašao sam iz vozila, te i ja potrčao za nepoznatim", ispričao je Kunovac, navodeći da se lice za kojim su trčali oglušavalo o naredbu da stane.

Kunovac kaže da je stigavši do zgrade "Gorica" čuo jaku eksploziju iza leđa, bacivši se u tom trenutku na zemlju iza jednog kontejnera. On je potvrdio da lice koje je bježalo nije bacilo bombu na njega.

"Po povratku u Policijsku stanicu čuo sam da je Čaušević, kojeg sam poznavao od ranije i sa kojim nisam imao nikakvih problema, uhapšen i priveden", dodao je Kunovac.

Policajac Sulejman Bešić, koji je, takođe, danas svjedočio pred Sudom BiH, rekao je da je u trenutku terorističkog napada radio u Operativnom centru Policijske uprave Bugojno.

"Sve je bilo uobičajeno dok se nije dogodila eksplozija. Nisam znao šta se dešava, bio sam u mraku, a oko mene su sa svih strana letjeli predmeti. Gušio sam se od prašine. Kolege u dežurani kod kojih sam sišao rekli su mi da je vjerovatno postavljena bomba nakon čega sam mobilnim telefonom pozvao MUP u Travniku i zatražio da preuzmu slučaj", ispričao je Bešić.

On je dodao da je nakon toga krenuo da traži koleginicu Edinu Hindić koja je otišla u prostorije za zadržavanje lica, a potom i policajca Tarika Ljubuškića koji je poginuo u eksploziji.

"Edina je bila teško povrijeđena i pošto je ubrzo stigla Hitna pomoć prenijeli su je u Dom zdravlja. Tarikovo tijelo koje smo pronašli nisam mogao dugo gledati", rekao je Bešić, koji je zbog povreda zadobijenih u ekploziji potražio pomoć u Domu zdravlja.

On je dodao da je po povratku u Policijsku stanicu vidio da su pripadnici Jednice za podršku doveli Čauševića i braću Alibašić koji su osumnjičeni za teroristički napad.

Današnje ročište proteklo je bez Nasera Palislamovića koji je odbio da prisustvuje pretresu.

Sudska policija obavijestila je Sud BiH da je Palislamović uvijek odbijao da samostalno dođe na suđenje, na koja su ga prisilno dovodili.

Sud je izdao uputstvo Sudskoj policiji da nikoga od optuženih ne dovodi na pretrese uz upotrebu sile.

Sudija Goran Radović rekao je da će Palislamoviću, ako bude želio, dopustiti povratak suđenju. Do tada, sudski proces o kojem će optuženi biti obaviješten pratiće njegovi branioci.

Naredno ročište biće održano 17. maja sa početkom u 13.00 časova kada će biti saslušani novi svjedoci Tužilaštva Mustafa Zukanović i Josip Almir.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su 27. juna prošle godine u Bugojnu počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela.

Tokom aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede. Tom prilikom nanesena je i velika materijalna šteta Policijskoj stanici, susjednim stambeno-poslovnim objektima, kao i na nekoliko automobila, koja iznosi više od 700.000 KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE