• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buduće prvačiće pitaju od čega se pravi staklo!?

Mališani u RS koji prolaze kroz testiranje prilikom upisa u prve razrede suočeni su s teškim pitanjima na koja ni neki od odraslih nemaju tačne odgovore.

 Buduće prvačiće pitaju od čega se pravi staklo!? Izvor: MONDO

Jedna od zbunjenih majki, koja je željela da ostane anonimna, kazala je da su prilikom testiranja njeno dijete pitali od čega se pravi staklo, što i veliki broj odraslih ne zna, pišu "Nezavisne novine".

"Dijete mi je nakon testiranja reklo da su ga pitali od čega se pravi staklo, što nije pitanje za dijete predškolskog uzrasta, iako je ono slučajno znalo odgovor", rekla je ova majka.

Pedagozi u školama, međutim, objašnjavaju da smisao sličnih pitanja nije dobijanje tačnog odgovora, nego da žele vidjeti maštovitost i pravac razmišljanja djeteta.

Mirko Banjac, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, kazao je da prilikom testiranja djece postoji niz baždarenih testova.

"Ne vidim razlog da sada pedagozi i psiholozi u školama prave neke svoje egzibicije i ne koriste neki od baždarenih testova. Ukoliko ih ne koriste, prave veliku grešku", rekao je Banjac i potvrdio da u testovima postoje pitanja koja za odrasle čudno zvuče.

"Treba naglasiti da od djeteta ne tražimo tačan odgovor, nego da želimo vidjeti maštovitost u odgovoru", rekao je Banjac.

Komentarišući pitanje "od čega se pravi staklo", Banjac je naveo da ono ne mora da zabrine roditelje, jer nije cilj da dijete kaže tačan odgovor.

Tatjana Mihajlović, pedagog psiholog u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić", kazala je da cilj testa nije ispitivanje koeficijenta inteligencije.

"Smisao je da vidimo koliko djeca mogu da sarađuju u grupama, razumiju instrukcije, kakav im je govor i koliko mogu logički da zaključuju", kazala je ona i dodala da to nisu testovi koji eliminišu, već indikatori za dalje.

Navela je da se testovi razlikuju i da su u njima pretežno pitanja opšteg znanja vezana za orijentaciju u prostoru i vremenu.

Duška Radmanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kazala je da će u RS ove godine biti upisano oko 10.350 prvačića i da resorno ministarstvo ne ulazi, niti sumnja u stručnost pedagoško-psiholoških službi u školama, niti u valjanost i korektnost njihovog pristupa testiranju.

"Riječ je o standardizovanim instrumentima ispitivanja, usklađenim sa svim metrijskim karakteristikama iz ove oblasti", rekla je Radmanovićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE